Tajanstveni kupac digao akcije Volkswagena 8%

Dodajte komentar

Vrijednost akcije Volkswagena (VW) skočila je za više od 8,0 odsto, uprkos skandalu sa masovnom prevarom u pogledu emisije štetnih gasova iz njegovih dizel vozila To je izazvalo spekulacije o “tajanstvenom” kupcu koji je pokupovao deonice VW-a.

Otkriće da je njemački automobilski gigant opremio 11 miliona automobila softverom koji manipuliše podacima o zagađenju vazduha doveo je do toga da se vrijednost njegovih akcija prepolovi za dvije sedmice, rezultirajući brisanjem više od 25 milijardi eura tržišne kapitalizacije kompanije, izvještava AFP.

Međutim, akcije VW-a doživjele su snažan oporavak, završavajući nedjelju na berzi sa rastom od 8,35 procenata, na 125,90 eura.

Njemački dnevnik Bild je, izvještavajući o “misterioznom skoku” akcija VW-a, naveo da se na tržištu “šuška” da su porodice Porše i Pič – koje su i najveći akcionari Volkswagen grupe, bile na tržištu radi kupovine.

Glasine se potkrepljuju činjenicom da je obična akcija VW-a, koja daje pravo glasa vlasniku, zapravo ta koja bjlježi veliki skok. Druga, preferencijalna akcija nosi dividende, ali vlasniku pruža manji uticaj u pogledu kompanije.

Dvije porodice, nasljednici tvorca čuvene “bube” i osnivača Volkswagena, imaju putem vlasništva u Poršeu SE kontrolni udio od 52,2 procenta u VW grupi.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *