Švajcarske banke Amerikancima otvaraju poslovne knjige

Dodajte komentar

Švajcarske banke spremne su američkom Ministarstvu pravosuđa da otkriju kako su pomagale klijentima da skrivaju novac i izbjegavaju plaćanje poreza.

Ove godine potpisan je sporazum između američkog Ministarstva pravosuđa i 41 švajcarske banke, kojim su se banke obvezale da otkriju kako su klijentima pomagale u skrivanju novca, ko su odgovorni bankari, posrednici, i kako su se kretali tokovi novca.

Te informacije pomoći će američkim istražiteljima da pokrenu istrage protiv osoba i institucija koje su bile uključene u pranje novca i u drugim zemljama, a potencijalne mete su banke u Singapuru i Izraelu.

“Novac odlazi iz Švajcarske u razne druge jurisdikcije”, kaže za Bloomberg Caroline Ciraolo, tužiteljka za porezne prevare američkog Ministarstva pravosuđa.

Prva saradnja američkog pravosuđa sa švajcarskim bankama započela je 2009. godine, nakon što je UBS, u sklopu nagodbe, platio kaznu od 780 miliona dolara, zbog pomaganja u izbjegavanju poreza, a tada je pokrenuta i istraga protiv još 14 banaka.

Izvor: Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *