Svjetska banka: Autoput će dovesti do rasta javnog duga

1 komentar

Izgradnja kapitalnog projekata, autoputa Bar-Boljari će, pored pozitivnih efekata na rast, dovesti do daljeg pogoršanja fiskalnih indikatora u Crnoj Gori, saopštili su predstavnici Svjetske banke (SB).Viši ekonomista SB za Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju Sanja Madžarević Šujster kazala je da će projekat izgradnje autoputa dovesti do rasta deficita, što uvijek dovodi i do povećanja javnog duga.

“U ovoj godini u Crnoj Gori očekujemo dalji rast javnog duga, ali ne samo u ovoj već i do 2018. godine, do kada će trajati povlačenje sredstava za finansiranje autoputa”, kazala je Madžarević Šujster na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Redovni ekonomski izvještaj za jugoistočnu Evropu.

U SB procjenjuju da će javni dug Crne Gore do 2018. godine rasti preko 77 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok bi ove godine trebalo da bude na skoro 66 odsto BDP-a.

“Autoput sigurno ima učinak s obzirom na dinamiku izgradnje i povlačenja sredstava i sigurno će dovesto do rasta javnog duga. Taj rast duga bi, ako se nastavi sa politikom konsolidacije na tekućim rashodima i sa boljom naplatom poreza, nakon 2018. godine trebalo da uspori i da dođe do drastičnog smanjenja deficita«, rekla je Madžarević Šujster.

Ona je navela da Crna Gora među zemljama regiona ima najveći spoljni dug, koji se procjenjuje na preko 120 odsto BDP-a, ne računajući interkomapnijski dug.

“Ono što zabrinjava je da javni i dug za koji garantuje država, čine više od polovine spoljnjeg duga”, upozorila je ona.

Foto: Analitika

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • E bas genijalno- otkrili su toplu vodu… Citav izvjestaj su napravili a nisu nista ni rekli niti korisno napisali…

    I mislim da posljednja recenica nije dobro prevedena, jer bi trebalo da bude da je spoljni dug dio javnog duga,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *