Prvi put u istoriji američki trezorski zapisi kupovani po stopi od nula posto

Dodajte komentar

Prvi puta u istoriji investitori su u ponedjeljak tromjesečne trezorske zapise američkog ministarstva finansija platili uz kamatnu stopu od nula posto.S ovom aukcijom, na kojoj su bili ponuđeni tromjesečni trezorski zapisi u vrijednosti 21 milijarde dolara, SAD su se približile grupi razvijenih zemalja u kojima centralne banke preko noći plasiraju bankama novac uz negativnu kamatnu stopu. Finska, Njemačka, Francuska, Švajcarska i Japan već su plasirali svoje petogodišnje državne obveznice uz negativne kamatne stope, piše Financial Times.

Šestomjesečni američki trezorski zapisi su u ponedjeljak prodaci uz kamatnu stopu od 0,065 posto, što je najniža stopa u posljednjih jedanaest mjeseci.

Najniža dopuštena ponuda na aukcijama američkog ministarstva finansija je nula posto, ali na sekundarnom tržištu mjesečnim i tromjesečnim trezorskim zapisima trguje se uz negativne prinose. To je odraz snažnog slabljenja emisije trezorskih zapisa u posljednjih nekoliko mjeseci tokom kojih se politički sistem suočava s raspravama oko rasta američkog duga.

“U ovom trenutku pretpostavljamo da će se ograničenje zaduženja biti podignuto u prvoj nedjelji novembra i nakon toga će Ministarstvo biti aktivnije u emitovanju zapisa”, prognozira analitičarska kompanija Wrightson Icap, “Već smo viđali ponudu mjesečnih trezoraca od 40 milijardi dolara nekoliko nedjelja nakon odluke Kongresa. Međutim, ne postoji nikakva garancija da će se situacija ponoviti i ovog puta.”

Trezorski zapisi sigurno su utočište s kratkoročnim dospijećem za imovinu i ulagači vole u njih čuvati novac.

Potražnja za američkim tromjesečnim trezorskim zapisima bila ja najviša od juna, održavajući uvjerenje – nakon objave podataka o američkom tržištu rada – da će Fed zadržati ključnu kamatnu stopu na sadašnjem nivou do kraja godine.

David Bianco, finansijski strateg Deutsche Banka, smatra da je za ovu godinu mogućnost povećanja kamatnih stopa otklonjena: “Veća je šansa da se čovjek spusti na Mars prije normalizovanja nominalne i realne kamatne stope”.

U podizanje kamatnih stopa na sjednici Feda 28. juna vjeruje tek svaki deseti učesnik na tržištu, dok je prije sastanka u septembru u to vjerovao svaki treći.

Prije finansijske krize investitori su uobičajeno američke tromjesečne trezorce kupovali uz kamatnu stopu od 4 posto. Ali od aprila 2009. kamatne stope na nedjeljnim aukcijama redovno su ispod 0,2 posto, što je odraz niske referentne kamatne stope. Do posljednje aukcije najniža kamatna stopa za trezorce iznosila je 0,005 posto.

Inače, Švajcarska je u aprilu postala prva zemlja koja je desetogodišnje obveznice plasirala uz negativnu kamatnu stopu. Ovakav pad cijena i potezi bez presedana koje vuku vodeće svjetske centralne banke pokazuju da globalno tržište ulazi u sasvim nepredvidljivo razdoblje.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *