Ovih 19 domaćih podizvođača angažovano je na gradnji autoputa

Dodajte komentar

Na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa angažovano je 19 domaćih građevinskih kompanija u svojstvu podizvođača, saznaje Portal Analitika iz Vlade.Kompanije angažovane na glavnim radovima su Geo Max group iz Podgorice, Inter Project iz Podgorice, Institut Sigurnost iz Podgorice, Geoprojekt iz Podgorice, Ramel iz Nikšića, Hidrocop iz Podgorice, Gratom L iz Podgorice, Beton Montenegro iz Podgorice, Jawel Crna Gora iz Danilovgrada, Bemax iz Podgorice, Exploring iz Nikšića, Montenegro Petrol iz Podgorice, Cijevna Komerc iz Podgorice, Čelebić iz Podgorice, Geotehnika iz Bijelog Polja, Toškovići iz Podgorice, Indel Inženjering iz Podgorice, Civil Engineer iz Podgorice i Medix iz Podgorice.

Kineska kompanija CRBC je, osim podizvođača, angažovala i druge domaće firme u svojstvu dobavljača (usluge špedicije, transporta, kupovina materijala i opreme).

Jedan od najznačajnijih segmenata realizacije projekta autoputa Bar-Boljare (dionica Smokovac-Uvač-Mateševo) odnosi se na angažovanje domaćih podizvođača, koje u skladu sa podklauzulom 4.4 ugovora o projektovanju i izgradnji ne može biti manje od 30 odsto u odnosu na ukupnu vrijednost projekta, uz uslov da je obezbijeđena prethodna saglasnost investitora, odnosno Vlade na angažovanje.

Ovaj kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice auto-puta Smokovac-Uvač-Mateševo, 85 odsto biće obezbijeđeno iz kredita Exim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *