Kompanija iz Hrvatske proizvodi bočice za najpopularnije piće na svijetu

Dodajte komentar

Jim Beam jedan je od najpoznatijih burbona u SAD-u. Proizvode ga od 1795. godine, a zagorska kompanija Omco Croatia iz Huma na Sutli dobila je ekskluzivno pravo za izradu kalupa u kojima se formiraju boce u koje se toči ovaj burbon, piše 24sata.

Jim Beam nedavno je rebrendirao i remarkirao boce te će na tržište izaći potpuno novi dizajn čiji su kalupi proizvedeni u Omcu. Prva serija kalupa iz Huma na Sutli već je otpremljena u Kentucky.

Ali u ovoj zagorskoj kompaniji izrađuju se i bočice za najpopularnije piće na svijetu – Coca Colu.

Omco je vodeći svjetski proizvođač kalupa za staklo, a fabrika u Humu na Sutli jedan je od vodećih izvoznika u Hrvatskoj. Prije 18 godina kompaniju je preuzela belgijska kompanija čiji su vlasnici tri porodice.

‘Zapošljavamo 550 ljudi, zapošljavaćemo još. Ove godine promet nam iznosi 53 miliona eura, a planiramo još da rastemo i zapošljavamo nove ljude. Puno investiramo, pa i sad imamo pripreme za novi pogon jer proširujemo postojeću proizvodnju. Izvozimo oko 98 posto naših proizvoda’, rekao je Darko Ranogajec, direktor Omca.

A ova kompanija uvela je i neke dodatne privilegije za svoje radnike. Kompanija radnicima plaća dopunsko zdravstveno osiguranje. Prosječne godine života radnika su 32 godine, a neto plata je iznad 6000 kuna (oko 790 eura). Dobijaju godišnje dodatke, rade u tri smjene, rad noću, subotama, nedjeljama i praznicima dodatno se plaća, a ljudi vole da rade prekovremeno jer im je to dodatna zarada.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *