Oporavak tržišta nekretnina zavisi od velikih projekata

Dodajte komentar
Ilustracija

Oporavak tržišta  nekretnina u Crnoj Gori zavisi od situacije u regionu, ali i od velikih investicionih projekata koje treba završiti u što kraćem roku, ocijenio je izvršni direktor kompanije za upravljanje imovinom, Heta Aset rezolušn, Miloš Srejić.“Dio smo regiona i dok region ne ojača neće ni Crna Gora. Međutim, investicije koje su u toku, Porto Montenegro, Oraskom, Portonovi, mogu da podignu nivo kvaliteta turističke ponude i povećaju bruto domaći prihod, a samim tim što će dolaziti bogatiji gosti biće, možda, šanse i da kupe nešto”, rekao je Srejić za “Vijesti”.

On je poručio da je za Crnu Goru realizacija takvih investicija u što kraćem roku jako bitna.

“Tržište nije sjajno, ni u Crnoj Gori, ni u svijetu. Ekonomska kriza i nesigurnost nije karakteristična samo za ovaj region nego i za cijeli svijet. Sve to utiče da cijene nekretnina padaju, ali ne mogu da padaju beskonačno i na nekom nivou će se zaustaviti”, smatra Srejić.

Kompanija Heta je u vlasništvu države Austrije i jedna od najvećih organizacija za prodaju imovine u jugoistočnoj Evropi. Osnovana je da bi preuzela nenaplative kredite od Hipo Alpe Adria banke (HAAB).

Heta, prema riječima Srejića, nema sada više dodirnih tačaka sa HAAB, jer je banka prodata američkom fondu Advent, a Heta je ostala u stopostotnom vlasništvu države Austrije.

“Mi smo DOO, a posljednju nekretninu od Hipo banke kupili smo 2012. Oni su vansudski prodavali, mi smo kupili, platili po tržišnim cijenama. Nema tu nikakave pozadine, priča je vrlo čista”, kazao je Srejić.

Heta, kako je naveo, ne posluje sa dobiti jer su kupovali loša potraživanja.

“Sada smo imali dokapitalizaciju da kapital bude pozitivan. S jedne strane nas tretiraju kao finansijsku instituciju kada se plaća PDV, s druge strane nas tretiraju kao DOO kada se plaća porez na promet, imovinu. Nemamo beneficije koje banka ima prilikom sticanja nekretnina da se ne plaća odmah porez na promet i imovinu, nego tek poslije određenog vremena. Voljeli bismo da je ova naša oblast u Crnoj Gori malo više zakonski uređena, ali poštujemo, naravno, sve zakone u Crnoj Gori”, poručio je Srejić.

Prema njegovim riječima, prvoklasne lokacije i nekretnine čuvaju cijene i bolje se prodaju.

“Primorje i Podgorica jako dobro idu i drže se cijene. Na sjeveru je, nažalost slabije, ima i tamo prodaje, ali u manjem procentu. Lošije nekretnine i zemljište lošije čuvaju cijene. Sada, na primjer, kupite, dva hektara zemljišta i platite ga pet miliona eura, vi morate da uložiti još 100 miliona za neku investiciju, što je jako mnogo, ali stanovi i kuće to sad dosta dobro ide”, naveo je Srejić.

U Crnoj Gori je, kako je kazao, sudska prodaja sporija u odnosu na region i iako su sudski izvršitelji dosta ubrzali stvar, sudovi bi, ipak, trebalo da budu efikasniji.

U većini slučajeva nije bilo prisilnih iseljavanja

Kompanija Heta, kako je dodao, ima dosta nekretnina u ponudi po povoljnim cijenama I to je prilika da neko riješi pitanje krova nad glavom. Dio tih nekretnina je kupljen od banke, a dio u saradnji sa njihovim klijentima preuzet poravnanjem.

“Dobro je što je najveći dio toga dobijen u saradnji sa klijentima. Dakle, nije bilo iseljavanja u većini slučajeva. Kada kupac dođe da kupi nekretnine, pita čija je. Kako ste je stekli, ako mu se ‘sviđa, a stečena je od fizičkog lica on će prvo da ode kod tog čovjeka da pita da li je on oštećen, da li nešto treba njemu da plati, pa se onda vraća kod nas da pregovaramo”, rekao je Srejić.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *