Cijena zlata skočila nakon američkog podatka o platama

Dodajte komentar

Cijena zlata skočila je 2 posto u petak, nakon što su se američki podaci o platama pokazali mnogo slabijim nego što se očekivalo, produbljujući očekivanja da će Fed povećati kamatne stope već do kraja godine.

Plate izvan sektora poljoprivrede porasle su za 142.000 zaposlenih prošlog mjeseca, a iznosi za avgust su revidirani oštro naniže pokazavši da je samo 136.000 radnih mjesta dodato u ovom mjesecu, saopšila je Kancelarija za rad.

Zlato je ranije skliznulo na najniži nivo u dvije nedjelje u očekivanju optimističnog izvještaja koji bi podržao rast kamatnih stopa u kratkoročnom razdoblju. To bi podiglo oportunitetne troškove držanja poluga, dok dolar istovremeno jača.

Zlato se, međutim, brzo oporavilo u visokom volumenu blizu dva posto, nakon izvještaja, na 1,136.10 dolara za uncu. Spot cijena zlata je porasla 1,9 posto, na 1,135.20 dolara u 13,34 sati u petak, dok su američki futuresi zlata za isporuku u decembru porasli za 20,80 dolara na 1,134.50 dolara za uncu.

Među ostalim plemenitim metalima, platina se oporavila za oko 0,7 posto do nivoa od 906 dolara za uncu, nakon što je pala na 888 dolara ranije, najniži nivo od decembra 2008. godine.

Paladijum je porastao 3 posto, na 689 dolara za uncu, nakon što je ranije dotakao tromjesečni maksimum od 695,50 dolara za uncu.

Metal, koji se uglavnom koristi u katalizatorima za benzinske motore, podstaknut je podacima koji pokazuju snažnu prodaju automobila od strane velikih proizvođača, te očekivanja da bi se potražnja za benzinskim automobilima mogla povećati nakon Volkswagen skandala.

Srebro je poraslo 3,2 posto, na 14,92 dolara za uncu.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *