Eurofond duguje radnicima 450 hiljada

Dodajte komentar

Radnici bjelopoljske fabrike mineralne vode „Bjelasica rada”, čiji je većinski vlasnik Eurofond, najavili su da će ponovo protestovati, ukoliko im se do kraja septembra ne uplati dio doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.Predstavnik sindikata Miraš Joksimović kazao je kako je poslodavac ranije najavio da će do kraja septembra uplatiti dio doprinosa u iznosu od oko 450.000 eura. U međuvremenu je radnicima koji su štrajkovali uplaćeno nekoliko zarada.

Približava se kraj roka za ispunjenje dogovora koji smo postigli kad je prekinut protest, a nema nagovještaja da će obećanje relaizovati. Nakon pokretanja proizvodnje poslije protesta radilo se svega mjesec dana i početkom septembra radnici su upućeni na kolektivni odmor. Apsurd je da odmaramo u jeku sezone kad treba najviše da se proizvodi za tržište… Poslodavac nam je rekao da treba da odmaramo do početka oktobra, a nepoznanica je šta dalje rekao je Joksimović.

On je naveo da će radnici ponovo protestovati ukoliko im se ne uplate doprinosi.

Iako su nam ranije izmirili sve plate, u međuvremenu su pristigla nova dugovanja, i ponovo nam duguju dvije zarade. Doprinosi nam nijesu uplaćivani punih pet godina, tačnije od 2009. godine. Zbog toga ozbiljno razmišljamo da podnesemo krivičnu prijavu, jer je to posao za tužioca kazao je Joksimović.

Prema riječima predsjednika opštinskog sindikalnog povjereništva Bogdana Krgovića, neshvatljivo je da jedina fabrika mineralne vode u državi nije u mogućnosti da zaposlenima obezbijedi egzistenciju. Zato je apelovao da se sva dugovanja prema radnicima zarade i doprinosi ugšage u najkraćem mogućem roku.

„Bjelasica rada” je lani izašla iz stečaja, ali se ove godine samo gomilaju problemi. Prvo su radnike poslali kući, a krajem prošlog mjeseca im je blokiran račun. Radnicima, ko ji su protestovali mjesecima, uplaćeno je nekoliko plata i prije par mjeseci su završili protest.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *