Novo Radović na čelu Poreske uprave

Dodajte komentar

Pomoćnik ministra finansija za poreski i carinski sistem, Novo Radović treba da preuzme poziciju vršioca dužnosti direktora Poreske uprave (PU) do imenovanja direktora te važne institucije, saznaju “Vijesti”. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” u skorijem periodu neće se birati direktor PU, već će ta procedura potrajati. Bivši direktor PU Milan Lakićević podnio je neopozivu pisanu ostavku na tu funkciju, što treba da bude konstatovano na sjednici Vlade.Kada je ministar finasija, Rado je žugić imenovan na tu funkciju u svoj tim je doveo Radovića iz PU koji je tamo bio zamjenik direktora zadužen za sektor za praćene poreskih propisa i inspekcijski nadzor. Radović je u PU bio od 1996. godine gdje je, između ostalog, obavljao poslove rukovodioca ekspoziture u Kolašinu i glavnog poreskog inspektora. Bio je i v.d. direktora Poreske uprave nekoliko mjeseci, prije nego što je na tu poziciju postavljen Dejan Marinović u februaru 2011.

Od početka reforme poreskog sistema aktivno je uključen u razne radne grupa za izradu poreskih propisa, u aktivnosti na edukaciji službenika PU i poreskih obveznika u primjeni novih poreskih propisa, kao i u realizaciju najznačajnijih projekata u PU.

Žugić je dolaskom na mjesto prvog čovjeka Ministarstva finansija doveo Lakićevića za direktora PU, kao i svog šuru Sinišu Kovačevića, koji je imenovan za rukovodioca područne jedinice u Baru i za glavnog poreskog inspektora.

Lakićević je ranije kazao da rodbinska veza sa ministrom finansija i nepotizam nijesu reference za izbor Kovačevića, već njegova “bezrezervna opredijeljenost za zakonitost”. Tvrdio je i da “određena lica i interesni krugovi koji su u zoni sive ekonomije ne žele da vide Kovačevića na čelu područne jedinice u Baru”.

Od dolaska na poziciju direktora Lakićevića, saopštavani su različiti podaci o poreskom dugu.

Posljednji zvanični podatak da je poreski dug na kraju prošle godine bio 720,1 milion eura, saopštila je Državna revizorska institucija (DRI) u izvještaju o efikasnosti PU u naplati poreskog duga koji je objavila u junu ove godine.

U posljednjoj objavi u oktobru prošle godine PU je navela da je dug 537 miliona. Prije toga su saopštavali da je 354 miliona, pa oko 330 miliona. Premijer Milo Đukanović je krajem marta na premijerskom satu u Skupštini kazao da je dug 420 miliona.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *