Dan D za dionicu Alibabe. Vrijednost joj pada i ističe zabrana prodaje za 1,6 milijardi dionica

Dodajte komentar

Kineski internet div Alibaba imao je tešku godinu. Nakon što je lani u septembru osvojio Ameriku rekordnim izlaskom na berzu vrijednim 25 milijardi dolara, muči se s ispunjavanjem očekivanja ulagača i tržišta. Dionica Alibabe u u novembru 2014. dosegla je najvišu vrijednost od 119 dolara i nakon toga stalno pada.

U avgustu je prvi put pala ispod nivoa IPO-a od 68 dolara, a u petak je završila trgovanje na 65,75 dolara.

Potrošnja u Kini se smanjuje

Zbog usporavanja  kineske ekonomije optimizam ulagača prema Alibabi splašnjava. Alibabi se rast prihoda dosta usporio jer se zbog slabijeg rasta, deprecijacije yuana i ljetošnje krize na berzama, potrošnja u Kini smanjuje.

http://twitter.com/business/status/645954798626455552/photo/1

 

Zabrana prodaje 1,6 milijardi Alibabinih dionica istekla je u nedjelju, tako da je u ponedjeljak na tržištu bilo 64 posto od ukupnog broja slobodnih dionica. U pre-market tradingu vrijednost im je pala 0,9 posto.

Yahoo ne zna šta će sa svojim udjelom

Dosta zavisi od toga šta će Yahoo učiniti sa svojih 15 posto udjela u Alibabi, riječ je o 384 miliona dionica. Osnivač Jack Ma i potpredsjednik kompanije Joseph Tsai tvrde da će zadržati svoje dionice. Ovo nije prva ovakva tranša dionica ali je daleko najveća, dosad je rok zabrane prodaje istekao za 8,1 milion i 429 miliona dionica.

Yahoo-ovi planovi da svoj udio u Alibabi izdvoji u posebnu firmu na berzi nazvanu Aabaco Holdings propali su jer je američka uprava odbila njihov zahtjev da taj poziv bude neoporeziv.

Telegram.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *