Evropski osiguravači ‘upravljaju’ sa 9.900 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropski osiguravači imaju udio od 35 posto na globalnom tržištu, slijede Sjeverna Amerika sa 29 posto i Azija s 28 posto.

Imovina pod upravljanjem evropskih osiguravača poskočila je u 2014. godini za 9,4 posto, na 9.900 milijardi eura, ponajprije zahvaljujući skoku u segmentu životnih osiguranja, objavilo je evropsko udruženje osiguravača Insurance Europe.

Ukupna bruto zaračunata premija evropskih osiguravača u prošloj je godini porasla za 3,7 posto, na 1.200 milijardi eura, pri čemu je najizrazitiji rast premija zabilježen u segmentu životnog osiguranja, piše u saopštenju tog udruženja, kako prenosi portal Osiguranje.hr.

Niske kamatne stope u razvijenim ekonomijama otežale su evropskim osiguravačima ostvarivanje povrata od ulaganja koji im je potreban za podmirenje penzijskih isplata, podsjeća agencija Reuters.

Manje osiguravajućih društava

Reuters napominje da ih je takva situacija preusmjerila na manje likvidnu imovinu, poput korporativnih obveznica, nekretnina i infrastrukture.

Evropski osiguravači imaju udio od 35 posto na globalnom tržištu, a slijede Sjeverna Amerika s 29 posto i Azija s 28 posto, objavio je Insurance Europe.

Lani je broj evropskih osiguravajućih kompanija smanjen na 4.860, s 4.883 u 2013. godini, pokazuju podaci toga udruženja.

Reuters/Osiguranje.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *