Brat vlasnika Orascoma kupuje ostrvo za izbjeglice

Dodajte komentar

Egipatski milijarder Nadžib Saviris ponudio je da kupi jedno grčko ili italinakso ostrvo kako bi pomogao stotinama hiljada izbjeglica koje bježe od sukoba u Siriji i drugim zemljama.

Nadžib Saviris je stariji brat Samiha Savirisa, generalnog direktora i predsjednika Orascom grupe koja gradi tuistički kompleks Luštica Bay, i čiji su predstavnici potpisali sa crnogorskom Vladom ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Svoju inicijativu ovaj telekomunikacijski mogul prvo je objavio na Twitteru.

„Obraćam se Grčkoj ili Italiji-prodajte mi jedno ostrvo. Proglasiću njegovu nezavisnost i tamo ću smjestiti izbjeglice i zaposliću ih na izgradnji svoje nove zemlje“, napisao je.

Od januara ove godine, više od 2.300 osoba izgubilo je život na moru pokušavajući da se domognu Evrope. Većinom su to bili Sirijci koji su bježali od rata koji u toj zemlji traje već četiri i po godine.

Kako je prenijela agencija AFP, Nadžib Saviris je u intervjuu za jednu televiziju kazao da će kontaktirati vlade Grčke i Italije i izložiti im svoj plan.

Na pitanje AFP-a da li vjeruje da bi mu plan mogao uspjeti, kazao je: „Naravno da je to izvodljivo.“

„Imate desetine napuštenih ostrva gdje bi se moglo smjestiti stotine hiljada izbjeglica“, poručio je on.

Saviris je kazao da jedno grčko ili italijansko ostrvo košta između 10 i 100 miliona dolara, dodajući da je „glavna stvar ulaganje u infrastrukturu“.

Tamo bi bila „privremena skloništa za smještaj ljudi, onda bi se oni počeli zapošljavati na izgradnji kuća, škola, univerziteta, bolnica“.

„A ukoliko bi se situacija popravila, ko god bi želio da se vrati u svoju domovinu, vratio bi se“, kazao je Saviris čija je porodica izgradila popularno ljetovalište El Gouna na egiparskoj obali Crvenog mora.

Ipak, on priznaje da ovaj plan podrazumijeva i neke izazove, poput činjenice da bi vjerovatno bilo teško ubijediti Grčku ili Italiju da proda ostrvo ili ustanoviti nadležnosti i carinske propise.

Međutim, kako je istakao, oni koji bi tu našli utočište bili bi tretirani kao ljudska bića.

„Sada ih tretiraju kao stoku“, ocijenio je.

Saviris je direktor kompanije Orascom TMT, operatora mobilne telefonije u nekoliko bliskoistočnih i afričkih zemalja i Koreji, kao i podvodnih komunikacijskih mreža.

Takođe je vlasnik jednog egipatskog TV kanala, a ljetos je postao većinski vlasnik Euronewsa.

cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *