Nacionalni parkovi preuzeli imovinu Solane

Dodajte komentar

Zapisnik o primopredaji cjelokupne imovine Solane “Bajo Sekulić” potpisan je juče u prostorijama Uprave Nacionalnih parkova Crne Gore u Podgorici. Komisija je izvršila popis imovine Solane i sačinila Zapisnik sa fotoelaboratom.

Podsjećamo da je prošle nedjelje, 24. avgusta, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore zaključilo Ugovor o zakupu cjelokupne imovine privrednog društva AD Solana “Bajo Sekulić“ u stečaju, na period od jedne godine, a koja se sastoji od nepokretne imovine (zemljište i objekti) i pokretne imovine (tehnološke linije – oprema za proizvodnju i preradu soli, vozila, građevinske mašine).

U cilju zaštite biodiverziteta, JPNPCG će preduzimati potrebne mjere i radnje kako bi se održao i unaprijedio uspostavljeni ekosistem u zakupljenom području, kao i da kroz zaštitu, promociju i razvoj turističke ponude na bazi prirodnih potencijala omogući dodatnu valorizaciju zakupljene imovine.

“Zakupljenu imovinu JPNPCG će koristiti sa pažnjom dobrog domaćina, isključivo u svrhu koja joj je namijenjena, prema planovima društva, odnosno planskim dokumentima Crne Gore i Opštine Ulcinj, i o svom trošku vršiti obezbjeđenje, fizičku i tehničku zaštitu imovine i sprečavanje vršenja protivpravnih radnji“, saopšteno je iz Nacionalnih parkova.

JPNPCG upravlja sa 7,58 odsto teritorije Crne Gore, odnosno prostorom pet crnogorskih nacionalnih parkova, a shodno zakonu, njegova osnovna djelatnost je zaštita, unapređenje i razvoj zaštićenih prirodnih područja.

Imajući u vidu da područje Ulcinjske solane, kao buduće zaštićeno područje, odnosno područje od nacionalnog interesa, posjeduje vanredne prirodne vrijednosti, JPNPCG je iskazalo interesovanje da unaprijedi sistem njene zaštite, kao i da kroz promociju, edukaciju i razvijanje turističke ponude na bazi prirodnih potencijala obezbjedi dodatnu vrijednost ovom području.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *