Plate će naredne godine rasti u skoro svim članicama Evropske unije

Dodajte komentar

U 2015. godini u svim zemljama članicama Evropske unije plate će rasti. Ovi podaci proizlaze iz novog Evropskog izvještaja o platama koje je izradio njemački Institut za ekonomiju i sociologiju udruženja Hans Böckler, bliske sindikatima. U izvještaju se radi o vrijednostima nakon uzimanja u obzir aspekata koji uključuju ne samo neto rast plata nego i inflaciju.

 

U svim zemljama Evropske unije, osim Hrvatske, koje su prošle godine imale pad dohotka, sada je zabilježen rast. U toj grupi su bile Grčka, Portugal, Kipar, Polskja i Slovenija. Pritom je Poljska zabilježila najveći rast od nabrojenih, od 2,5 posto.

Ukratko, sve te zemlje su se, prema izvještaju Hans Böckler udruženja, oporavile.

Rast zbog inflacije, ne velikodušnosti poslodavaca

Sadašnji oporavak na EU nivou autori izvještaja ne povezuju s uspjesima sindikata u borbi za povećanje plata, nego isključivo s niskim stopama inflacije. Niska inflacija je istodobno odraz stroge politike štednje u većini članica EU-a.

Thorsten Schulten iz udruženja Hans Böckler naglašava kako će Evropa iz lošeg ekonomskog stanja izaći tek kada se odustane od “isključive usredsređenosti na konkurentnost” te prelaska na veće pridavanje pažnje kupovnoj moći građana tj. unutrašnjoj potrošnji.

Za pad realnih primanja posljednjih godina stručnjaci iz WSI-ja, između ostalog, krive i činjenicu da mnogi poslodavci, s obzirom na visoke stope nezaposlenosti, rijetko plaćaju satnice koje su više nego satnice dogovorene kolektivnim ugovorima što je u razdobljima ekonomskog uzleta i nedostatka radne snage u pravilu slučaj.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *