Nafta jeftinija pet dolara u dva dana

Dodajte komentar

Cijene nafte su danas u Aziji ponovo pale, jer trgovci još prilagođavaju svoje pozicije slabim podacima o prerađivačkoj aktivnosti u SAD i Kini.

Na obaranje cijena “crnog zlata” uticala su i očekivanja izvještaja o američkim zalihama, kažu analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 1,14 dolara, na 44,27 dolara, dok je cijena sirove nafte “brent” pala za 91 cent, na 48,65 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijena WTI je juče pala 3,79 dolara, a “brenta” za 4,59 dolara, nakon što su Kina i SAD, dva najveća svjetska potrošača nafte, registrovale loše podatke o fabričkoj aktivnosti.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine pao je u avgustu na trogodišnji minimum od 49,7 poena sa julskih 50 poena. Podaci ispod 50 poena ukazuju na usporavanje preradjivačke aktivnosti.

Sa druge strane, prerađivačka aktivnost u SAD je u avgustu oslabila na 51,1 poen, najniži nivo u ovoj godini, sa 52,7 poena iz jula.

Trgovci očekuju da će nastupiti dodatni pad cijena nafte nakon današnjeg objavljivanja izvještaja o zalihama tog energenta u SAD.

Kako javlja njujorška agencija “Blumberg”, analitičari prognoziraju skok zaliha od 900.000 barela, a rast zaliha je obično signal slabije tražnje.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *