Svi moraju ispoštovati konverziju kredita u švajcarskim francima u eure

Dodajte komentar

Hipo Alpe Adria banka i njeni klijenti koji su svojevremeno uzeli kredite u švajcarskim francima treba da odrade konverziju u eure po zakonu koji je krajem jula usvojio parlament kazao je bivši predsjednik Ustavnog suda prof. dr Blagota Mitrić odgovarajući na pitanje Pobjede šta sa onim korisnicima kredita koji eventualno ne budu htjeli da prihvate konverziju po zakonu.

Zakon se mora poštovati

U iščekivanju poziva klijentima iz HAAB i konverzije svakog pojedinačnog kredita već se, podsjetimo, čuje da će možda biti i onih kojima zakon neće ići na ruku što zavisi od ročnosti kredita i drugih uslova i koji neće htjeti da prihvate da se na njihovom kreditu primijeni novi propis. Iz Centralne banke javnosti još ništa nije saopšteno u vezi sa konverzijom, ali se očekuje da stav bude objelodanjen ove sedmice.

Jedno od otvorenih pitanja je i šta sa onima koji ne budu htjeli konverziju i hoće da nastave da izmiruju po starom ugovoru.

Profesor Mitrić kaže da se svaki zakon koji donosi Skupština, poslije stupanja na snagu, mora primijeniti od svih subjekata na koji se odnosi.

– Ovo je milenijumski pravni aksiom, koji se danas zove poštovanje propisanog. Ovaj međunarodnopravni standard i pravilo predstavlja nukleus vladavine prava, a vladavina prava je fundament pravne države.

Nije naodmet ovo apostrofirati i ponavljati, iako je u pravnoj struci to notorna činjenica, hoću reči opštepoznata. Tako je i sa ovim Zakonom o konverziji, posebno sa njegovim članom 4 koji predstavlja imperativnu pravnu normu, koja se mora poštovati, odnosno po kojoj je komercijalna banka dužna da svojim klijentima ponudi nove ugovore pod uslovima propisanim ovim zakonom. Savjetovao bih zato i bankama i klijentima da to urade u propisanim rokovima kazao je za Pobjedu Mitrić.

U protivnom, upozorava Mitrić, ona strana koja ne bude poštovala ovu imperativnu /naređujuću normu snosiće negativne posljedice od strane CBCG.

– I tu je kraj svake druge priče kaže Mitrić.

HAAB bi ovih dana, nakon što dobije instrukcije Centralne banke, trebalo da uputi poziv klijentima oko konverzije.

Zakon, podsjetimo, predviđa da konverzija bude po zvaničnom kursu koji je važio na dan uzimanja kredita uz 8,2 odsto kamate. Konverzija treba da bude završena u narednih 30 dana, a novi ugovori potpisani za 45 dana. Za nadzor nad primjenom zakona zadužena je Centralna banka.

Kamata

Dok se priprema konverzija, Pobjeda je već objavila da postoji mogućnost da se bonitetnim klijentima ponudi i niža kamatna stopa od 8,2 odsto koja je predviđena zakonom. Kamata od 8,2 odsto na stambene kredite je visoka jer se ona, prema informacijama Pobjede, na crnogorskom tržištu kreće u rasponu od 6 do 7,5 odsto. U HAAB informaciju o visini mogućih nižih kamata nijesu htjeli da komentarišu, ali su kazali da će razmotriti mogućnost da klijentima ponude atraktivne i konkurentne kamatne stope.

– Klijenti HAAB, koji su korisnici kredita u švajcarskim francima, biće kontaktirani od strane kreditnog referenta banke radi dobijanja detaljnih informacija o visini njihovog trenutnog zaduženja i dogovaranja novih uslova kreditiranja kazali su ranije našoj redakciji iz HAAB. Koordinator građana koji su svojevremeno uzeli kredite u švajcarskim francima Dragan Senić ocijenio je takođe za Pobjedu da je dobra vijest da će banka bonitetnim klijentima prilikom konverzije ponuditi i nižu kamatnu stopu od 8,2 odsto, koja je predviđena zakonom, koji je krajem jula usvojio parlament.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *