Raspored moći: Koje zemlje pretenduju na resurse Arktika?

Dodajte komentar

Pozivajući se na istraživanje časopisa Science, podatke Ministarstva odbrane i Vojno pomorske flote RF i otvorenih izvora, ruski poslovni list Vzgljad objavio je grafiku koja prikazuje raspored moći i interesne zone država koje pretenduju na resurse Arktika.

Prema tim izvorima, nalazišta gasa u Arktiku čine 30 odsto svjetskih rezervi, a nalazišta nafte 13 odsto svjetskih rezervi. Te su rezerve medju državama pretendentima podijeljene ovako: 106 milijardi tona pripada Rusiji, po 65 milijardi Norveškoj i Danskoj, 61 milijarda Kanadi, 40 milijardi SAD i 16 milijardi Islandu.

Što se vojnog prisustva tiče, Rusija je, navodi se u propratnom teksu uz grafiku, prošle godine osnovala Objedinjenu stratešku komandu u Arktiku – broj učesnika u vježbama održanim u proljeće 2015. godine dostigao je 80.000. NATO u Arktiku sprovodi redovne vojne vježbe uz učešće 10.000 do 15.000 ljudi.

Rusija u Arktiku ima 35 ledolomaca od čega su 4 atomska, a do 2020. će ih izgraditi još 14 od čega će tri biti atomska. Druge države nemaju ledolomaca na atomski pogon – Kanada ima 6 ledolomaca, SAD 4, Danska 4 i Norveška 1.

a

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *