Najčešća prezimena novih preduzetnika u Italiji su Hu, Čen i Sing

Dodajte komentar

Evropljani trenutno pokazuju neočekivano veliku dozu rasizma i ksenofobije, vjerovatno uplašeni masovnim prilivom izbjeglica sa Bliskog Istoka i iz Afrike.

Oni koji najglasnije podržavaju podizanje ograda i kopanje rovova ispred granica, kao jedan od glavnih argumenata protiv migranta navode činjenicu da oni rade za manje novca i time uzimaju poslove domaćem stanovništvu.

Možda je to u nekoj mjeri i istina, ali sa druge strane oni u mnogim evropskim zemljama otvaraju preduzeća a samim tim i nova radna mjesta.

To najbolje potvrđuju novi podaci Privredne komore Italije prema kojima se među novim preduzetnicima koji stvaraju radna mjesta na prva tri mjesta nalaze oni koji se prezivaju Hu, Čen (Chen) i Sing (Singh). Tipično italijansko prezime Rosi (Rossi) nalazi se tek na četvrtom mjestu, a oko njega su i prezimena Hosejn (Hossain), Žang (Zhang) i Vang (Wang).

Situacija je još drastičnija u velikim poslovnim centrima poput Milana, gdje se na primjer prvo italijansko prezime (Colombo) na listi preduzetnika nalazi tek na 20. mjestu.

Izvor: Bif

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *