Islamsko bankarstvo stiglo u Francusku

Dodajte komentar

Prva agencija za islamsko bankarstvo, koje poštuje islamski zakon šariju, zabranjujući špekulativna ulaganja i kamate, otvorena je u Francuskoj.

Riječ je o start ap preduzeću za islamsko bankarstvo NoorAšur koje, osim agencije u Pariskoj regiji, namjerava da otvori još dvadesetak širom Francuske, prenosi list Figaro.

Ovaj tip bankarstva koji poštuje islamski zakon šariju, zabranjuje špekulativna ulaganja i kamate. Zabranjeno je investiranje koje se smatra štetnim za društvo (u cigarete, alkohol,oružije, pornografiju, kocku).

Pri kupovini nekretnina ulazi se u partnerstvo s kupcem. On i banka zajedno kupuju stan, a kupac zatim u mjesečnim ratama otplaćuje banci stan i povećava svoj udio u vlasništvu.

Rata se sastoji od fiksnog iznosa za otkup vlasništva, a drugi je najamnina za preostali udio vlasništva.

Agencija NoorAšur osnovana 2012. do sada je nudila uasluge samo putem Interneta.

Ona ima 3.000 klijenata (pet odsto preduzeća, 95 odsto privatnih lica) od kojih je 15 odsto muslilmana, objasnio je direktor razvojnog sektora Murad Šabcub.

Vrijednost dosadašnjeg štednog uloga angencije je sedam miliona eura.

“NoorAšur nudu alternativu konvencijalnom finasiranju. Islamsko finasiranje nije rezervisano samo za muslimane već za sve koji žele da investiraju, štede ili se osigaruju”, navodi se u saopštenju.

“Islamsko bankarstvo je odgovorno, nespekulativno i etičko finasiranje, koje ne razlikuje boju kože ni religiju”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *