Grupa Sava Re uspješno poslovala u prvoj polovini godine

Dodajte komentar

Grupa Sava Re je tokom prvih šest mjeseci 2015. godine zabilježila 17,1 miliona eura čistog poslovnog rezultata, što je 33,9 odsto više nego u prošlogodišnjem periodu i prelazi polovinu godišnjeg plana. Prikupljena bruto premija iznosila je 276,7 miliona eura i u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom viša je za dobrih 3 odsto, saopšteno je iz Sava Montenegro osiguranja.

“Iz godine u godinu društvo i grupa Sava Re povećavaju dobit, a u prošloj godini su čak postigli najbolji rezultat u svojoj istoriji. Prije mjesec dana, bonitetna agencija Standard & Poor’s je Pozavarovalnici Sava nadogradila dugoročnu bonitetnu ocjenu i bonitetnu ocjenu finansijske snage na “A-” (odlično) sa stabilnim prognozama”, navodi se u saopštenju.

Iz Sava Montengro osiguranja pojasnili su da su se među elementima koji definišu bonitetnu ocjenu, s obzirom na prethodno stanje, popravili kapitalska adekvatnost i profitabilnost i likvidnost.

Grupa Sava Re se u 2015. godini temeljno priprema na izmijenjenu zakonodavstvenu sredinu Solventnost II, koja će stupiti na snagu sa 1. januara naredne godine.

“Rezultati kvantitativnih izračuna odgovarajućih sopstvenih izvora kapitala i zahtjevanog solventnosnog kapitala 31. decembra prošle godine su pokazali, da su, kako Grupa Sava Re, tako i pojedinačna društva Grupe Sava Re unutar Evropske unije, dobro kapitalizovana i kapitalno su odgovarajuća i takođe u skladu sa metodologijom Solventnost II”, precizira se u saopštenju.

Dugoročni ciljevi grupe, kako se navodi, ostaju prelaženje 500 miliona eura premijskog obima i postizanje unosnosti vlasničkog kapitala iznad 11 odsto.

“Integracija društava u Sloveniji još nije u cjelini zaključena, zato ostaje jedan od primarnih zadataka grupe. U strateške ciljeve se ubrajaju još i dalje širenje grupe van Slovenije, pri čemu primarna ciljna tržišta ostaju tržišta Zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

U Crnoj Gori, grupacija Sava Re je zastupljena kroz osiguravajuće društvo Sava Montenegro, koje je u njenom stoprocentnom vlasništvu.

Sava Montenegro pruža usluge neživotnih osiguranja na crnogorskom tržištu već 15 godina, sa tržišnim učešćem od oko 20 odsto.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *