Rheinmetall, Siemens i Daimler pod istragom zbog sumnje u najveću korupcionašku aferu u Grčkoj

Dodajte komentar

U “najvećoj korupcionaškoj aferi u poslijeratnoj Grčkoj” kako ju je nazvala američko aktivističko udruženje CorpWatch, grčke vlasti sumnjiče čak 60 pojedinaca za korupciju i podmićivanje grčkih funkcionera, javlja AFP.

Istraga je trajala nepunih devet godina i rezultirala spisom od 2,300 stranica na kojima je detaljno opisano kako je njemački Siemens u drugoj polovini 90-tih godina za dobijanje posla modernizacije grčke fiksne telefonije potrošio vrtoglavih 70 miliona eura na podmićivanje grčkih funkcionera.

Iako još nije obznanjen datum početka suđenja, na sudu bi trebalo da se pojavi 19 izvršnih direktora Siemensa, koji su prema saznanjima grčkih istražitelja upleteni u koruptivne radnje.

Među osumnjičenima za korupciju nalazi se i izvršni direktor Siemensa za Grčku s dvojnim državljanstvom Michalis Christoforakos, koji se najvjerovatnije neće pojaviti na suđenju jer je još 2009. godine pobjegao u Njemačku, a njemačke vlasti su odbile da ga iyru;e.

Dobar biznis bio je i nabavka oružja

Grčko pravosuđe pokrenulo je postupak protiv kompanije Daimler zbog sumnje u nezakonito zaključivanje 100 miliona eura vrijednog ugovora za nabavku vojnih vozila.

Prema pisanju Reutersa, optužnica je podignuta proljeće ove godine, i tereti sedam predstavnika kompanije Daimler za davanje ilegalne provizije u iznosu od 2 miliona eura. U optužnici se takođe tvrdi da je novac išao preko offshore računa, a u praćenju ovih ilegalnih finasijskih transakcija Grcima su pomogle i vlasti Sjedinjenih Američkih Država.

Još jedna njemačka kompanija, proizvođač vojne opreme Rheinmetall  kažnjena je finansijskom kaznom od 37 miliona eura 2012. godine na sudu u Bremenu, zbog davanja mita prilikom prodaje 150 miliona eura vrijednog sistema za grčku protuzračnu obranu.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *