50 miliona dolara za projekte u poljoprivredi

Dodajte komentar

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je, u saradnji sa Razvojnim fondom Abu Dabija i crnogorskim Investiciono razvojnim fondom IRF, objavilo javni poziv za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi, vrijedan 50 miliona američkih dolara.

Ministarstvo poljoprivrede je, uz podršku IRF-a i Razvojnog fonda Abu Dabija, pokrenulo projekat pod nazivom Podrška Abu Dabija razvoju poljoprivrede Crne Gore ADMAS, čiji je cilj povećanje standarda proizvodnje i prerade, jačanje konkurentnosti i doprinos održivoj upotrebi prirodnih resursa i poboljšanju životnog standarda u ruralnim oblastima.

“Pored unaprijeđenja proizvodnih kapaciteta očekuje se da svaki pojedinačni projekat ima i širi društveni uticaj kreiranjem vertikalnog lanca vrijednosti i uključivanjem manjih porodičnih gazdinstava”, navodi se u pozivu.

ADMAS projekat namijenjen je za srednjeročno i/ili dugoročno finansiranje izgradnje fabrika za proizvodnju i preradu, skladišta i drugih objekata namijenjenih razvoju poljoprivrede, mašina i opreme za proizvodnju i vozila, kupovinu grla stoke i sadnog materijala, razvoj postojećih sredstava i imovine, kao i obrtni kapital, koji ne smije prelaziti trećinu iznosa kredita, a za njega mogu konkurisati mala, srednja i velika preduzeća u privatnom vlasništvu i u kojima država ima udio, preduzetnici i porodična gazdinstva.

Iz Ministarstva je objašnjeno da će se prilikom odobravanja kredita implementirati četiri faze evaluacije koje podrazumijevaju prijem i evidentiranje zahtjeva za kredit, provjeru osnovnih i obaveznih zahtjeva, bodovanje aplikacija u skladu sa evaluacionim kriterijumima i provjeru kolaterala. Prve tri faze će realizovati jedinica za implementaciju projekta, koja je formirana u okviru Ministarstva, a četvrtu IRF.

Iz Ministarstva su saopštili da će implementacija kredita početi nakon što aplikacija pozitivno prođe sve četiri faze evaluacije, njeno praćenje obavljaće jedinica za implementaciju projekta, a otplatu kredita IRF.

U pozivu se navodi da je maksimalni iznos kredita 75 odsto od neto budžeta investicije, koji ne smije biti manji od milion eura, ni veći od tri miliona eura, kao i 30 odsto od trajnog obrtnog kapitala.

Rok otplate kredita je maksimum 17 godina, uz grejs period od četiri godine. Kamatna stopa je 2,5 odsto, a ugovorna naknada 0,5 odsto. Predviđeno je da sopstveno učešće iznosi minimum 25 odsto neto budžeta investicije.

“Raspoloživa sredstva po javnom pozivu iznose 50 miliona dolara, a on će biti stalno otvoren do povlačenja navedenog iznosa”, navodi se u pozivu.

Iz Ministarstva su kazali i da će jedinica za implementaciju projekta, između ostalog, imati zadatak da promoviše ADMAS projekat, komunicira sa zainteresovanim strankama, prima i pregleda potrebne dokumente potencijalnih korisnika, priprema predloge za svakog aplikanta koji ispunjava zahtjeve i obezbjeđuje povratne informacije.

Ona će trebati da obezbijedi neophodne informacije Odjeljenju za pravne poslove u procesu pripreme ugovora za potpisivanje, kao i pratećih ugovora o kolateralu, uputiće završene predloge i pripremati relevantne izvještaje Odboru projekta.

Inicijalni razgovori predstavnika Ministarstva i Razvojnog fonda Abu Dabija o kreditu obavljeni su tokom zvanične posjete crnogorske delegacije Ujedinjenim Arapskim Emiratima u februaru 2013. godine. Tada je dogovoreno da se razmotri mogućnost za odobravanje povoljnih kredita, između ostalih, za sektor poljoprivrede.

Nakon intenzivne devetomjesečne komunikacije Upravni odbor Razvojnog fonda Abu Dabija je donio odluku o alokaciji 50 miliona dolara za podršku projektima u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori. Ponuđena je kamatna stopa od četiri odsto, grejs period od tri godine i rok vraćanja kredita 12 godina.

Po dobijanju prve ponude Ministarstvo je nastavilo proces pregovaranja u cilju dobijanja najpovoljnijih sredstava i uspjelo da dogovori finalne i još povoljnije uslove kreditiranja, odnosno kamatnu stopu od 2,5 odsto, četiri godine grejs perioda i rok otplate od 17 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *