Kad novac nije presudan u poslu?

Dodajte komentar

Iako je veliki broj nezaposlenih, a potraga za poslom je konstantna, mnogima visoka plata, bonusi i povišice nisu presudne da bi prihvatili ili ostali na nekom poslu. Mnogo njih želi okruženje koje nije stresno, ne želi produženo radno vrijeme, a neki su u potrazi za poslom koji nudi avanturu, slobodu ili višu svrhu.

Mnogi poslodavci nisu uvjek u mogućnosti da podignu platu zaposlenima. Zato nude određene kompenzacije koje bi usrećile njihove zaposlene, često i više od samog novca. Evo nekoliko načina za uspješnu “kompenzaciju”.

Dozvolite zaposlenima da se razvijaju

Često kada upadnu u rutinu, i rade stalno iste poslove, zaposlenima počne da bude dosadno, “odrađuju posao”, a to vodi ka nezadovoljstvu. Potrudite se da im date nove zadatke, neka nauče nove stvari i razviju nove vještine. Pazite samo da to bude nešto što ih zanima.

Mogu se formirati manje grupe koje će raditi na određenom zadatku. Tako će se povezati sa kolegama, iznosiće i usvajati različite ideje…

Neka vide širu sliku

To znači da sa zaposlenima treba dijeliti važne i velike informacije. I dobro i loše, prije nego što ih saopštite ili objavite negde drugde. Ako su vijesti dobre, neka ih zaposleni proslave i osjećaju se ponosni što su dio tima. To takođe stvara dobru radnu atmosferu.

Ako su vijesti loše, treba ih saopštiti direktno i pažljivo, a zaposleni će ih kao odrasli i odgovorni ljudi, prihvatiti. Najbitnije je ne ostavljati ljude “u mraku”, ili s djelimičnim informacijama, jer onda grade svoje (neistinite) priče, a tračevi mogu da naškode mnogo gore od istine. Istina će im dati osjećaj zajedništva.

Tretirajte ih kao ljude ne kao radnu snagu

Važno je da vaši zaposleni rade svoj posao kako treba, ali je krucijalno izgraditi odnos sa njima, i postarati se da se osjećaju cijenjenim. Kroz 8 sati dnevno rada čovjeka upoznamo potpuno, sa svim njegovim fizičkim, emocionalnim i psihološkim potrebama. Saznajemo koje su to male stvari koje ih čine srećnima – od korporativne zabave, preko večera ili vaučera.

Neka se njihov glas čuje

Zaposleni se osjećaju cijenjenima i važnima kada im je data šansa da se čuje njihovo mišljenje. Na kraju krajeva, zato su i zaposleni tu – da doprinose različitim procesima, promjenama ili odlukama. Ne može se svako mišljenje usvojiti, ali je svakako važno da svaki zaposleni da svoj, pažljivo promišljen, predlog. Ova vježba pomaže zaposlenima da razmišljaju van svakodnevnih zadataka, a ideje i mala poboljšanja daće bolju širu sliku samog posla.

Neka se zaposleni povezuju sa cijelom firmom, ne samo unutar tima

Osjećaće se bolje ukoliko je njihova radna sredina ispunjena ljudima sa kojima se dobro slažu u poslu. Tako će biti bolje povezani sa samom firmom.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *