Rusija bi mogla dopustiti pad rublje

Dodajte komentar

Ruska centralna banka sve je popustljivija prema vrijednosti rublja, jer niske cijene nafte teško pogađaju najvećeg svjetskog izvoznika energenata, rekli su ekonomisti u Bloombergovoj anketi.

Njih 26 složilo se da bi centralna banka mogla dopustiti pad kursa na 80 rubalja za dolar, prije nego počne prodavati devize. Intervenisaće kako bi spasila kurs i ako cijena barela nafte padne na 40 dolara i ostane tamo do kraja godine, reklo je 19 od 30 analitičara u anketi sprovedenoj ove sedmice, piše Bankamagazine.

Osim s niskim cijenama nafte, centralna banka suočena je i s prvom recesijom nakon šest godina, slabim kursom, inflacijom i padom kupovne moći.

Rublja je jedna od valuta u svijetu koje su najviše varirale u proteklih 12 mjeseci i prema podacima Bloomberga je u tom razdoblju pala 45 posto. U decembru je nakratko čak pala i ispod 80 rubalja za dolar.

Ekonomisti su u odvojenoj anketi prognozirali da će ruska ekonomija ove godine pasti 3,7 posto, više nego 3,5 posto koliko su prognozirali u julu , a oporaviti bi se moglo 2016. kada se očekuje rast od 0,5 posto. Ako rublja padne ispod 70 za dolar i na tom niovu ostane duže vrijeme, to bi moglo povećati stopu pada u ovoj godini za još jedan postotni bod.

Ako cijena nafte padne na 30 dolara, to će prema mišljenju analitičara narušiti Putinovu popularnost, koja je nakon aneksije Krima u martu 2014. premašila 80 posto.

U slučaju da cijena nafte padne na 22,5 dolara po barelu, urušit će se ruski finansijski sisitem, smatraju anketirani ekonomisti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *