Veća dobit Uniqa grupacije u prvoj polovini godine

Dodajte komentar

Austrijski osiguravačj Uniqa izvijestio je u četvrtak da mu se dobit prije poreza u prvoj polovini godine povećala zahvaljujući pozitivnom trendu u stavci zaračunatih premija, upozorivši ipak da će niske kamatne stope obuzdati rast pojedinačnih premija u segmentu životnog osiguranja.

U razdoblju od januara do juna dobit prije oporezivanja iznosila je 190,8 miliona eura i uvećana je 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom su zaračunate premije poskočile 13,5 posto, na 3,55 milijardi eura, a dodatni su oslonac bili i bolji prinosi na ulaganja, te poboljšanje kombinovanog koeficijenta u segmentu osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda, na 97,1 posto, s 98,4 posto u prvoj polovini 2014.

To će se promijeniti u predstojećem razdoblju, upozorava izvršni direktor Andreas Brandstetter.

“Situacija će se promijeniti u nadolazećim tromjesečjima budući da rast pojedinačnih premija u poslovima životnog osiguranja ozbiljno ograničava aktualno okruženje niskih kamatnih stopa”, tumači Brandstetter u saopštenju.

Austrijski je osiguravač ipak potvrdio prognozu godišnje dobiti prije oporezivanja u rasponu od 425 do 450 miliona eura, uz pretpostavku stabilnosti na tržištima kapitala, umjerenog poboljšanja privredne klime i uobičajenog raspona gubitaka uzorkovanih prirodnim katastrofama.

osiguranje.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *