Telenor zabilježio trocifreni rast korišćenja interneta u romingu širom Evrope

2 komentara

Ovog ljeta su korisnici Telenora Crna Gora proveli na internetu duplo više vremena tokom putovanja nego prošle godine. Takav trend je najvjerovatnije posljedica toga što su usluge u romingu postale još pristupačnije i jednostavnije, kao i sve veće potrebe korisnika da uvijek budu povezani.

Primjećujemo istu tendenciju širom evropskih tržišta na kojima poslujemo – količina podataka koju su naši korisnici potrošili tokom boravka u stranim zemljama se utrostručila. Istovremeno, zabilježen je manji porast telefonskih razgovora. Takav trend predstavlja rezultat naših inicijativa, koje smo pokrenuli širom evropskih tržišta, kako bismo olakšali korišćenje mobilnih usluga u inostranstvu, učinili ih pristupačnijim, ali i omogućili našim korisnicima da ostanu povezani dok su u pokretu, što oni očigledno cijene“, izjavio je Śel-Morten Jonsen, direktor evropskih operacija Telenor grupe.

Korišćenje podataka se u Crnoj Gori više nego udvostručilo, u poređenju sa 2014. Destinacije na kojima korisnici Telenora Crne Gore najviše koriste roming su Srbija, Bosna i Hrvatska.

Pošto je Telenor prisutan i u Crnoj Gori i u Srbiji, a broj posjetilaca iz jedne u drugu zemlju veliki, kompanija je kreirala specijalnu ponudu za roming u vidu dnevnih i nedjeljnih karata, koja je pristupačna, i veoma jednostavna za korišćenje i kontrolu troškova. Za fiksnu cijenu karte korisnik dobija neograničene pozive i poruke po lokalnoj cijeni, neograničeno korišćenje interneta u mreži, kao i besplatne dolazne pozive iz svih mreža.

Za sve ostale destinacije, TravelSure roming tarife obezbjeđuju do sada najpovoljnije cijene za roming, kao i uvid u stanje u svakom trenutku. Na taj način omogućena je kontrola potrošnje u realnom vremenu i korisnik može da provjeri stanje na računu u bilo kom trenutku i na bilo kom mjestu. Pored toga, svojim korisnicima nudimo i mogućnost da kombinuju roming tarife i kreiraju cjenovnik koji im najviše odgovara, posebno kada putuju ili prolaze kroz zemlje koje su u različitim roming zonama.

Predstavili smo nove roming pakete i dodatke na svojim evropskim tržištima i učinili roming pristupačnijim, predvidljivijim i lakšim za upotrebu. To je tek početak kompanijske roming inicijative, koju smo najavili na Svjetskom mobilnom kongresu u Barseloni, u martu ove godine, a njen cilj jeste da se eliminišu nepredviđeni troškovi za korisnike koji troše veliku količinu podataka na mobilnom internetu dok su u inostranstvu“, rekao je Jonsen.

Roming trendovi na drugim evropskim tržištima

U Norveškoj, Telenor je tokom jula zabilježio rast korišćenja podataka u inostranstvu od 103%, u poređenju sa prošlom godinom, dok su najpopularnije destinacije u kojima je korišćen roming Švedska, Danska i Španija.

Telenor Švedska zabilježio je da je svaki drugi korisnik bio u romingu tokom boravka u inostranstvu, dok je prošlog ljeta to činio svaki treći. Ukupno povećanje korišćenja interneta dostiglo je impresivnih 300%. Šveđani tokom odmora troše svoje megabajte na zabavu i dijeljenje sadržaja, pri čemu su YouTube, Facebook, Spotify i Netflix među najposjećenijim stranicama. Danska, Norveška i Španija predstavljaju najpoželjnije destinacije.

Izgleda da se stanovnici Danske ne odriču svojih navika ni na odmoru. Prema podacima Telenora Danske, internet saobraćaj se povećao za 120% u periodu jun−jul 2015, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Istovremeno, zabilježen je porast razgovora u romingu od 8%, dok se korišćenje poruka povećalo za 6%. Ako je sudeći po mrežama u kojima je većina korisnika danskog Telenora bila u romingu, omiljene destinacije Danaca su Švedska, Njemačka i Španija.

U Bugarskoj, korisnici Telenora koji su putovali u inostranstvo, koristili su internet 240% više tokom juna i jula u poređenju sa prošlom godinom. Takođe, više su i telefonirali tokom putovanja, pa se i tu bilježi porast od 23%.

U Mađarskoj je Telenor takođe zabilježio očigledan rast poziva u romingu, koje obavljaju i posjetioci u Telenor mreži i naši korisnici koji su u romingu u stranim mrežama. Internet saobraćaj se utrostručio zahvaljujući i posjetiocima i Telenor korisnicima koji putuju u inostranstvo. Najveći dio korisnika Telenora Mađarske koristi roming u Austriji, Njemačkoj i Italiji. Prema podacima o romingu, kojima kompanija raspolaže, najpopularnije ljetnje destinacije van Evropske unije su Švajcarska, Turska i SAD.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Dear all

    primjecujete li da Telenor funkcionise gore sad tehnicki nego kad je otvoren, gubi se signal, ne mozes da uspostavis vezu, cim dodje malo vise turista, intenret je Edge..

    Cijene Rominga su im sramne,osim ponude za Srbiju, sramne potpuno, nisu nista promijenili od 1996, T-miobile sa svojom ponudom Moj svijet je klasa za njih, klasa

    Kako vas nije sramota da objavite ovaj text Telenor marketingu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *