Konačno kraj drame na svjetskim berzama

Dodajte komentar

Vodeći evropski berzanski indeksi porasli su danas nakon popuštanja zabrinutosti u vezi sa situacijom u Kini, nakon sinoćnjeg rasta akcija na Volstritu i Aziji.

Globalne deonice dobile su podršku i u vidu izjave zvaničnika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) da su ekonomska previranja u Kini oslabila argumente za podizanje kamatnih stopa u SAD u septembru, prenosi agencija Frans pres.

Londonski indeks FTSE 100 je po otvaranju berze porastao 2,12 odsto na 6.106,70 poena, frankfurtski DAKS 30 2,75 odsto na 10.272 poena, a pariski KAK 40 2,45 odsto na 4.611,10 poena.

Azijske berze su danas beležile rast akcija nakon više turbulentnih dana, ali trgovci upozoravaju da turbulencijama nije kraj. Šangajski indeks skočio je 5,34 odsto nakon pet najgorih dana u poslednje dve decenije, honkonški indeks porastao je 3,6 odsto, tokijski 1,08 odsto, sidnejski 1,17 odsto, a seulski 0,73 odsto.

Na Volstritu je prekinut šestodnevni trend pada deonica nakon što je šef Fed-ove njujorške filijale Vilijam Dadli rekao da je sve manje argumenata za podizanje kamata u septembru. “Usporavanje u Kini moglo bi dovesti do sporijeg tempa globalnog rasta i do slabljenja tražnje američke privrede”, rekao je on.

U Njujuroku je indeks S&P 500 napredovao 3,90 odsto, industrijski Dau Džons 3,95 odsto, a tehnološki Nasdak 4,24 odsto.

Zabrinutost da će SAD idućeg meseca podići kamatne stope stvarala je pritisak na svetska tržišta, ionako nervozna zbog usporavanja rasta kineske privrede, koja čini oko 13 odsto svetske ekonomije.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *