Amerikanci prvi stan kupe u 33. godini

Dodajte komentar

Prosječan mladi Amerikanac koji započinje samostalan život, živi u iznajmljenom prostoru čak šest godina prije nego odluči da kupi svoj prvi stan, u odnosu na samo dvije i po godine podstanarskog života u ranim 1970-ima.

Amerikanac koji prvi put kupuje stan u prosjeku je star 33 godine i pripadnik je takozvane “generacije Y” (1980-1995), dok je u prethodnoj “generaciji X” (1960-1980) kupac prvog doma bio oko tri godine mlađi, prenosi B92.

Taj podatak realna je slika trenutnog stanja i trendova koji su na snazi u SAD-u, jer zbog finansijskih izazova sa kojima se mladi suočavaju, vrlo je teško uštedjeti novac kako bi imali za polog stambenog kredita. Osim toga, mladi sve kasnije ulaze u brak, te ostvaruju stabilnu karijeru.

Takve promjene najveći su razlog zbog kojeg se broj vlasnika nekretnina u SAD-u počeo smanjivati. Prosječna cijena stana porasla je u zadnjih 40 godina te sada iznosi 140.238 dolara odnosno 2,6 puta više od prosječne godišnje plate. Početkom 1970-ih, prvi stan koštao je 1,7 puta više od prosječne plate.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *