Šta se to događa sa obećanom zemljom?

Sve je više pokazatelja da Norveška, za mnoge obećana zemlja, posustaje i pokazuje znake slabosti. Norveška kruna je oslabila na sedmomjesečni minimum u odnosu na euro, nakon što je norveška privreda usporila u drugom kvartalu.

Kruna je pala 10 procenata u prethodna tri mjeseca u odnosu na euro, pošto su cijene sirove nafte, najveće izvozne stavke Norveške, takođe pale, što utiče na cjelokupne investicije i rast nezaposlenosti.

Zabilježen je pad ukupne privredne aktivnosti Norveške u drugom kvartalu, dok je ‘kontinentalni’ BDP zabilježio zanemarljiv rast od 0,2 procenta, u koji nije uračunata proizvodnja nafte i pomorski saobraćaj.

Da bi prevazišla novonastale ekonomske problem, Norveška će po svemu sudeći posegnuti i za svojim “crnim fondom”, odnosno da načne ušteđevinu koju je godinama stvarala od prodaje nafte.

Vlada zemlje koja važi za najvećeg proizvođača nafte i gasa u Zapadnoj Evropi priprema nacrt budžeta koji predviđa korišćenje fonda od 875 milijardi dolara za otvaranje novih radnih mjesta i ublažavanje krize.

Globalna situacija Norveškoj nikako ne ide na ruku, s obzirom na to da nafta beleži pad cijena posljednja dva mjeseca i jedva uspijeva da se održi iznad psihološke granice od 40 dolara.

U prilog ne ide ni situacija u Grčkoj, koju najvjerovatnije očekuju novi izbori, ali ni naglo pogoršanje ekonomske slike Kine, koja ima velike posljedice na sve privredne tokove u svijetu.

Izvor: B92

Check Also

Investitori povukli 380 miliona dolara iz italijanskih fondova

Investitori su povukli prošle sedmice rekordnih 380 miliona dolara iz italijanskih fondova kapitala strahujući od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *