Arapi preplavili BiH: Kupuju zemlju, nekretnine i napuštena sela

Dodajte komentar
Sarajevo

Iako u ukupnoj statistici nemaju značajan udio, u BiH je primjetan sve veći broj turista koji dolaze iz arapskih zemalja, barem kada je u pitanju Sarajevo i okolina. U Bosnu i Hercegovinu tako od 2011. godine dolazi sve veći broj turista iz Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenose Nezavisne novine.

Prema riječima Asje Hadžiefendić-Mešić, portparolke Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u julu mjesecu Sarajevo je posjetilo 38.000 turista. Kada su u pitanju arapske zemlje najveći broj turista došao je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, njih 1.414.

Kada je, riječ o ostvarenim noćenjima, arapski turisti se najduže zadržavaju u BiH, a ostaju po šest ili sedam dana. U ilidžanskom hotelu Hollywood, u julu i augustu dnevno boravi između 600 i 800 gostiju iz Zaliva.

Ali, veliki broj državljana arapskih zemalja dolaze u Bosnu na znatno duži vremenski period. Dok jedni kupuju vikendice, iako ne namjeravaju da žive u BiH, drugi kupuju cijela sela.

“Državljani iz arapskijh zemalja u velikom broju kupuju vikendice, naročito na području Ilidže kako bi mogli da dolaze u BiH tokom odmora”, kazala je za Klix.ba direktorka Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delki.

Oduševljava ih priroda u Bosni i svi žele da kupe zemlju ili kuće u blizini nekog izvora vode.

“Voda je za njih život, oni uživaju ovdje”, ističe Delki.

Navodi se i da je primjetan masovniji dolazak poslovnih ljudi iz arapskih zemalja u BiH.

“Jedan od mojih klijenata želio je da kupi 12 hiljada duluma zemlje ovdje kako bi se bavio proizvodnjom organske hrane. On dolazi iz Emirata, a u Dubaiju imaju svoje fabrike i 400 zaposlenih. Radi se o kompaniji Al-Shourafa Group, a imaju registrovanu kompaniju i u Sarajevu – Tasali group”, kaže Delki.

Drugi pak u BiH kupuju zemljište kako bi pravili nekretnine koje će potom prodavati svojim sunarodnicima. Tako su meta mnogih agenata za nekretnine napuštena sela i veće površine zemlje.

“Kupili su veliku površinu zemlje ne samo u Sarajevu i na Ilidži nego i u Visokom, Malušićima, Čekrčićima. Prije samo nekoliko dana kupljeno je 100 duluma zemlje kod Visokog”, kazala je ona.

Neki od državljana arapskih zemalja nakon posjete Bosni odlučili su se i za stalni boravak. Imućni stranci, kako kaže Delki, proputuju cijeli svijet ali se ponovo vraćaju u BiH.

Izvor: Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *