Iako to ne priznaju, topi se i bogatstvo Norveške

Dodajte komentar

Vlada zemlje koja važi za najvećeg proizvođača nafte i plina u Zapadnoj Evropi priprema nacrt budžeta koji predviđa korištenje fonda od 875 milijardi dolara za otvaranje novih radnih mjesta i ublažavanje krize.

 

Premijerka Norveške kaže da će budžetski rashodi dogodine biti čak i veći nego u ovoj godini, a biće usmjereni na ekonomske reforme, na borbu protiv nezaposlenosti i na rješavanje pitanja konkurentnosti.

Norveška odbija svoju situaciju da nazove kriznom, iako usporavanje ekonomije prijeti  gašenjem više radnih mjesta nego što ih je bilo izgubljeno u vrijeme finansijskih potresa 2008. Zemlja se priprema za najveće smanjenje investicija od 2000. godine u naftnom sektoru, a naftne kompanije su već ukinule više od 20.000 radnih mjesta.

Nezaposlenost u Norveškoj je dostigla 11-godišnji maksimum od 4,3 posto, mada je on i dalje mnogo niži nego u većini evropskih zemalja.

Radi podrške norveškoj ekonomiji došlo je i do slabljenja nacionalne valute – krune, koja je za posljednjih 12 mjeseci pojeftinila za devet posto prema euru.

Dio ekonomista smatra da je krenula duga recesija u energetskoj industriji, koja čini 15 posto norveške ekonomije, a daje više od polovine izvoza i 80 posto državnih prihoda, objavio je B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *