Srbija i Kosovo potpisali Memorandum o priznavanju obaveznog auto osiguranja

Dodajte komentar

Vlasnici vozila sa tablicama Kosova i Metohije od 12. avgusta neće morati da plaćaju dažbine za osiguranje, prilikom prelaska na teritoriju uže Srbije. Njihova polisa osiguranja od auto-odgovornosti, koja se kupuje prilikom svake registracije vozila, važiće na teritoriji cijele Srbije.

To, praktično, znači da će svaku štetu u saobraćaju, koju u Srbiji pričini vozilo sa KiM oštećenima isplatiti tamošnja osiguravajuća kuća. Isto važi i za građane koji sa uže teritorije Srbije automobilom putuju na Kosovo – svaku štetu koju izazovu namiriće ovdašnji osiguravači.

– Memorandum o razumevanju koji je potpisan sa predstavnicima takozvanog Kosovskog biroa osiguranja, podrazumijeva da je krajnji platilac štete izazvane upotrebom motornog vozila osiguravajuće društvo koje je za to vozilo izdalo polisu osiguranja od auto-odgovornosti – rečeno je “Novostima” u Udruženju osiguravača Srbije.

U tom smislu, štetu izazvanu vozilom sa Kosova i Metohije na području centralne Srbije nadoknađuje osiguravač tog vozila sa Kosova i Metohije.

– Važi i obrnuto, štetu koju prouzrokuje vozilo iz centralne Srbije na području Kosova i Metohije, nadoknađuje osiguravajuće društvo iz centralne Srbije koje je osiguralo predmetno vozilo – objašnjavaju u Udruženju.

Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi kaže za “Novosti” da je dosadašnji sporazum koji se ticao naplate osiguranja na administrativnim prelazima, osim u finansijskom, putnike opterećivao i u proceduralnom smislu.

Pomoć raseljenim

– Uvjeren sam da će posle nedavnog odlaganja, ovaj sporazum sada početi da se primjenjuje, ali očekujemo da Kancelarija EU da tačno tumačenje na koji način će se sporazum implementirati – ističe kosovski ministar Dalibor Jevtić i naglašava da će primjena pomenutog sporazuma značiti ne samo žiteljima Kosmeta već i raseljenim licima koja dolaze da posjete svoje domove, ali i rodbinu koja živi na Kosmetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *