Krediti u CHF: Hipo neće tražiti ocjenu ustavnosti

1 komentar

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, Hipo Alpe Adrija banka najvjerovatnije neće tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je parlament usvojio protekle sedmice.

Iz te banke su na pitanja „Dana” da li će tražiti ocjenu ustavnosti odgovorili da će HAAB, kao i do sada postupati u skladu sa svim važećim zakonskim propisima.

– Iako smo imali različite stavove o ovim pitanjima, naravno, primijenićemo odredbe zakona kada bude pravosnažan, i nakon što dobijemo pojašnjenja o njegovoj primjeni – naveli su iz te banke.

U Skupštini je prošlog petka usvojen zakon koji su predložili poslanici DF-a, a kojim je predviđena konverzija svih kredita iz franaka u eure, pa i onih za koje je banka raskinula ugovore, po kursu na dan sklapanja ugovora, kao i da se na novi obračun zaračuna fiksna kamata od 8,2 odsto na godišnjem nivou, dvostruko veća od one koja je snazi.

U Crnoj Gori kredite u francima odobravala je samo Hipo banka, a radi se o ukupno 683 kredita. Nakon naglog skoka franka za oko 80 odsto u odnosu na euro, klijenti koji su podigli stambene kredite našli su se u nezavidnoj situaciji zbog enormnog uvećanja rate, zbog čega su i pokrenuli zajedničku tužbu protiv te banke pred podgoričkim Osnovnim sudom.

Hipo banka je po usvojenom zakonu dužna da u roku od 30 dana od stupanja na snagu tog zakona konvertuje sve kredite u eure i da u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu zakona korisnicima kredita dostavi nove ugovore obračunate u eurima. Nadzor nad primjenom imaće Centralna banka, koja je dužna da nadzor banke uskladi sa tim zakonom i dostavi posebne, izvještaje Skupštini.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Svi korisnici ovih prokletih kredita sada trebaju da se sakupe i da to cak bude ohrabreno do CB CG, kako bi ukupna procedura bila sprovedena kako treba i bez igrarija nestrucnosti.
    Obratiti paznju da je jasno iz amandmana clana 3 da se preobracun treba izvrsiti po 8.2% na originalnu glavnicu u EUR i da to vazi do 31/07/2015 (presjecni datum poravnanja), a da se novi ugovori koji se sklapaju od 2015 pa na dalje moraju imati tekuce kamate ne vece od 4.5% na godisnjem nivou jer je netrzisno predlagati kamatne stope 2015 koje su daleko od stvarnog kamatnog trenda.
    I banka je za sve ovo znala od marta 2015, prema tome citava nesklonost ustavnoj proceduri je odluka uskladjenih sa regionalnim inicijativama a ne stvarnoj situaciji u CG.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *