“Bankama raste profit a radnicima lošije”

7 komentara

Predsjednica Sindikata banaka Crne Gore, pri Uniji slobodnih sindikata, Lidija Pejović revoltirana je zbog jednostranog otkaza Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za banke i druge finansijske organizacije od strane Udruženja banaka Crne Gore”.“U pregovorima sa Unijom poslodavaca, kao socijalni partneri, ušli smo zbog usaglašavanja sa zakonom pojedinih normi. Međutim, poslodavci su ušli u pregovore sa jednim jedinim ciljem, a to je otkazivanje ili drastično umanjenje svih prava prema zaposlenim”, ocijenila je Pejovićeva.

Raskid GKU pokrenulo je Udruženje banaka Crne Gore kako bi smanjili finansijske troškove koje su ugovori o radu do sada obezbjeđivali zaposlenima. Najvažnije pravo koje su zaposleni u finansijskim institucijama izgubili odnosi se na isplatu zagarantovane otpremnine u iznosu 24 plate, u slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa.

“Nebriga prema zaposlenima, nemaran odnos prema socijalnom dijalogu šalju poruku Udruženja banaka da ih je briga i za zaposlene, a tako i za građane i kompanije koje su njihovi klijenti. Ko ne brine o članovima iz svoje kuće zašto bi mu bili važni oni koji to nisu”, istakla je Pejović.

Ona je napomenula da su od prvog dana pregovora predstavnici sindikata “pod pritiskom”, i “stalnim prijetnjama da ako se ne prihvati ponuđeno neće se potpisati GKU”.

“Ponašanje po principu „uzmi ili ostavi”, je daleko od korektnog i nikako u skladu sa imperativom EU-e, a to je vođenje socijalnog dijaloga. Svjedoci smo jedne neukusne i bahate demonstracije moći kapitala nad sferom rada”, naglasila je Pejović.

U trenutku ekspanzije bankarskog sektora, kada skoro sve banke posluju sa dobitkom, kako je napomenula predsjednica Sindikata banaka, “razumno i logično bi bilo da su radnici ti koji bi trebalo da traže povećanje svih davanja po osnovu rada”.

“Tim prije što svi znamo da su 2009. kad su utvrđena prava Granskim kolektivnim ugovorom banke poslovale sa minusom od 21.000.000 eura, a danas imaju isti toliki plus. Razlika je preko 41.000.000 eura u korist banaka”, navela je Pejović.

Ona je istakla da je jasno “da se zarad ekstra profita na teret zaposlenih pokušava napraviti novi GKU od kojeg će korist, pored stranih vlasnika kapitala, imati i domaći članovi najvišeg menadžmenta koji će za ostvrareni “uspjeh” dobiti enormne bonuse”.

“Znamo da članovi menadžmenta u tzv. menadžerskim ugovorima imaju tretman „široke ruke”, dok za zaposlene u pojedniačnim ugovorima o radu važi pravilo „stisnute šake””, dodala je Pejović.

Ona je napomenula da su zajedno sa kolegama iz SSCG predložili produženje važenja GKU za narednih šest mjeseci, kako bi imali prostora da se sastanu sa predstavnicima Udruženja banaka i direktno ih pitaju za razloge ovakvog odnosa prema svojim zaposlenim, ali I da su bili odbijeni.

“Menadžeri banaka jedva su dočekali da se ovaj GKU, koji je imao solidna rješenja za radnike u ovom sektoru, ukine. Svanulo im je”, poručila je Pejović.

Plate manje od realnog profita, najgore šalterskim radnicima

Ona je istakla da su plate u bankarskom sektoru “drastično manje od realnog profita, posebno za najizloženije radnike, šatterske službenike, koji rade u daleko najtežim uslovima”. ,

“Njima su prava najdrastičnije ugrožena. Kad je god moguće poslodavci zapošljavaju na određeno ili još gore preko agencija

za privremene poslove, uz daleko manje naknade nego što primaju njihove kolege na istim radnim mjestima.

Obespravljivanje radnika u bankama jasno je vidljivo u slučaju neplaćenih prekovremenih sati, ignorisanje istog i kroz nepoštovanje rada sa strankama na vratima banaka”, navela Je Pejović.

Radonjic bez komentara

Sekretar Udruženja banaka Crne Gore Mirko Radonjić nije želio da komentariše problem zaposlenih u finansijskom sektoru zbog raskida granskog kolektivnog ugovora za banke, osiguranja i druge finansijske institucije. “Na odmoru sam”, odgovo rio je Radonjić.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
7 Komentara
  • Kakva gomila gluposti!

    Neka gospođa kaže kolika je njena plata, neka kaže da je prosječna plata u bankama oko 1000€ i neka kaže gdje su i dalje najbolji uslovi za rad – u bankama, zna se!

    Što bi oni bili povlašteniji od građevinaca, radnika u trgovinama ili bilo koga drugog u privredi. Malo im je što imaju i po nekoliko puta veće plate od ostalih, nego traže još!?

    Neka izađe gospođa u Diorovoj haljini da protestvuje, lijepo je vrijeme… 🙂

    • Gospodja se ne bori za sebe, oni u Societe su zasticeni kao bijeli medjedi zahvaljujuci bivsem direktoru Rabrenovicu koji im je obezbijedio najbolji kolektivni ugovor u zemlji.
      Gospodja se bori za mrcene salterske radnike koji rade prekovremeno, subotom, preko agencija, I to sve za 250-300 eur.
      Ali nadmenost pojedinih klinaca bankara od 30 god koji primaju 1.500 eur nas je I dovela odje, da veca prava ima zeljezarac, veci odmor, vecu otpremninu…

    • Gospodine Zorane ja ne znam o kojim platama Vi govorite, ja sam crni salterski radnik u jednoj od najjacih banaka u CG, imam 13 god radnog staza i ekonomski fakultet nazalost zaradjujem 590 eura mjesecno od kojih pokrivam svaki ne daj Boze manjak o svom trosku!!! Svaki sledeci salterski kolega koji je priman, uglavnom sa fakuktetskom diplomom dobija posao uz potpisivanje pristanka na nizu i nizu mjesecnu platu. Sad ce i to umanjiti i desetkovati jadnu zimnicu :((((((( Ko god zeli da radi u bankama dao mu Bog pa vidio! Vidim da Vi pripadate nekim drugim hijerarhijskim nivoima bankarstva pa necete ni osjetiti o cemu pricam. I koja to drzava na svijetu dozvoljava instituciju “jednostranog otkaza Granskog kolektivnog ugovora (GKU)”? Postovanje za gospodju Pejovic koja je usamljeni primjer razuma u ovoj situaciji. Nije ovo prazna prica. Necija djeca zive od ovoga!

    • Care opisat ti ne mogu koliko ti je glup komentar! Ako se napravila ralika od 41 milion,po kom osnovu se smanjunu troskovi?! Kakve veze ima je li joj plata 1000 ako je doprinijela svojoj banci ucestvovanjem u uvecanju profita treba joj i veca plata biti a ne ovo sto rade! Tako treba da je u svakoj firmi da je srece da zivimo u normalnu drzavu!

  • banke i bankari zive u nekom svom svetu, briga njih za radnike i njihove zivote. Ali tako su pocele i revolucije, drustvene razlike su psotale previse ekstremne, i puklo je

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *