Produktna berza – nedjeljni pregled 27.07.2015. – 31.07.2015.

Dodajte komentar

Ukupan promet na Produktnoj Berzi u Novom Sadu ove sedmice bio je 3.735 tona što je tri puta više nego nedjelju dana prije, saopštila je danas ta berza.

Kako se navodi, finansijska vrijednost prometa bila je 77,74 miliona dinara, što je takođe rast u odnosu na finansijsku vrijednost robe u prethodnoj nedjelji.

Pšenica je dominirala u strukturi ukupnog berzanskog prometa (80 odsto), odnosno protrgovano je 2.850 tona hljebnog zrna i to samo onog koji zadovoljava minimalne uslove standarda kvaliteta namijenjenog uglavnom domaćim potrebama, po cijeni od 19,47 dinara za kilogram sa PDV-om, što je za 0,78 odsto niže nego prethodne nedjelje.

Na tržištu kukuruza, kako se naglašava, bila je potpuno suprotna situacija, kada je riječ o cijeni. Sredinom nedjelje cijena kukuruza na berzi je dostigla 19,5 dinara za kilogram bez PDV-a, što nominalno predstavlja apsolutni cjenovni rekord na domaćem tržištu u protekle dvije godine.

Prosječna cijena protrgovanih 700 tona kukuruza tokom ove sedmice u Novom Sadu bila je 21,1 dinar za kilogram i za 8,67 odsto je viša od prethodne nedjelje.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove sedmice se trgovalo još i sojom u zrnu, a ukupno registrovani promet bio je 160 tona i prosječna cijena 44,33 dinara za kilogram što je pad od 1,04 u odnosu na prošlu sedmicu.

Od ostalih artikala prometovano je još samo pšenično stočno brašno i to u minimalnoj količini od 25 tona, po cijeni od 15,6 dinara za kilogram sa PDV-om.

Berzanski indeks (PRODEX), na današnji dan bilježi vrijednost od 214,18 indeksnih poena, što je za 2,76 indeksnih poena veća vrijednost nego prošlog petka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *