Švajcarac čeka presudu

Dodajte komentar

Parlament je završio raspravu o Predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, kojim bi se, kako tvrde u DF, koji je predlagač, zaštitili građani od svojevrsnog zelenašenja.

Predlagači izmjena su poslanici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević. Glasanje i o ovom predlogu biće naknadno.Predlog je predviđao da teret kursnih razlika podijele klijent, banka i država. Naknadnim amandmanima Medojevića predviđeno je da se krediti konvertuju u eure i da se na njih obračuna kamata od 8,2 odsto. Predviđeno je i da se napravi reobračun kredita, pri čemu država ništa ne bi plaćala.

Emilo Labudović (DF) upozorio je poslanike da će biti saučesnici u teškim porodičnim tragedijama, ukoliko ne podrže predloženo zakonsko rješenje i na taj način pomognu građanima koji su se 2007. i 2008. godine zadužili kod Hipo banke.

Opozicija je kritikovala CBCG i državu što nijesu edukovali građane o rizicima kredita sa valutnom klauzulom. Nikola Gegaj (DPS) je kazao da su u toj partiji zainteresovani da se nađe rješenje, ali da bi prvo trebalo da ga nađu klijenti i banke .

Predloženi zakon je diskutabilan. Kreditni odnos između banke i klijenta treba da rješava sud i ne vidim razloga da to radi Skupština kazao je Gegaj. Nezavisni poslanik Mladen Bojanić smatra da je CBCG morala da reaguje i upozori građane, dok Aleksandar Damjanović (SNP) kaže da ovaj problem treba da riješi parlament, kad već nijesu sudovi i CBCG.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *