Odobreno zaduživanje Opštine Berane kod HAAB

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila refinansiranje postojećih dugova Opštine Berane sa kreditom kod Hypo Alpe Adria banke HAAB od 2,22 miliona eura.

Novim zaduženjem Opština Berane planira da refinansira kredite koje je u prethodnom periodu uzela od više komercijalnih banaka.

“Stanje duga po glavnici Opštine Berane po osnovu svih kredita kod komercijalnih banka iz prethodnog perioda, povučenih u ukupnom iznosu od oko 4,6 miliona eura, na dan 30. jun ove godine iznosi oko 2,2 miliona eura, što će sa obračunatim kamatama i troškovima prijevremene otplate iznositi oko 2,22 miliona eura”, navedeno je u Informaciji o refinansiranju postojećih dugova Opštine Berane prema komercijalnim bankama, koje je razmatrala Vlada.

Ukupan mjesečni anuitet za otplatu navedenih kredita u ovom trenutku iznosi oko 94,87 hiljada eura.

“Novim kreditim zaduženjem od 2,22 miliona eura obezbijedilo bi se smanjenje mjesečnih anuiteta, kroz smanjenje efektivne kamatne stope, na način što bi navedene komercijalne kredite Opština Berane refinansirala, tako da bi mjesečne obaveze po anuitetima za novoodobreni kredit bile u iznosima od oko 35,44 hiljade eura, nakon isteka grejs perioda od 12 mjeseci u kom se plaća samo kamata mjesečno, što je za oko 60 hiljada eura manje nego po postojećim ugovorima”, navodi se u Informaciji.

Rok vraćanja kredita je 84 mjeseca, grejs period 12 mjeseci, koji je uključen u rok otplate i kamatna stopa 4,8 odsto plus 3M Euribor na godišnjem nivou, što je, kako se dodaje, značajno manje u odnosu na postojeće kamatne stope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *