Izdato još 40 miliona garancija za kabl

Dodajte komentar

Vlada je dala saglasnost da se u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu izda garancija za 40 miliona eura kredita Crnogorskog elektroprenosnog sistema kod Evropske banke za obnovu i razvoj.Izdavanjem garancije i odobrenjem preostalih sredstava biće zaokružrna finansijska konstrukcija od 85 miliona eura koja će biti iskorišćena za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj, postavljanju 150 kilometara visokonaponskog 400 kV kabla između Lastve i Pljevalja, kao i rekonstrukciju trafostanice u Pljevljima, kako bi mogla da prihvati kabl te jačine navedeno je u informaciji Vlade usvojenoj na jučerašnjoj sjednici.

Oni su CGES-u izdali garancije za dio radova koji Crna Gora treba da odradi u sklopu projekta podmorskog kabla od Italije do Crne Gore. Projekat košta 800 miliona, a obaveze CGES-a su oko 100 miliona. Terna, koja je investitor podmorskog kabla, započela je radove u Italiji prije dva mjeseca.

Vlada je prije dvije godine izdala 25 miliona garancija za kredit kod KfV banke iz Njemačke, prošle godine 20 miliona kod EBRD-a i sa ovih 40 miliona, zaokružen je kredit kod EBRD-a.

Sredstva od EBRD-a podijeljena su u 12 tranši u najmanjem iznosu od po pet miliona eura.

Ugovorom je predviđeno da se kredit vraća u periodu od 12 godina u jednakim polugodišnjim ratama. Prva rata kredita biće plaćena u septembru 2016. godine, a poslednja u septembru 2028. godine. Naknada za angažovana a neiskorišćena sredstva iznosiće od 0,5 odsto godišnje. Nadoknada za obradu kredita iznosiće jedan odsto od ukupne vrijednosti kredita. Na kredit će se obračunati varijabilna kaamatna stopa, a standardna kamatna stopa EBRD-a iznosiće šestomjesečni EURIBOR plus jedan odsto, piše u informaciji.

Jedan odsto od 60 miliona je 600 hiljada, koliko će iznositi troškovi kredita.

Vlada je juče razmatrala i rezultate ljetnje sezone, koja, prema njihovim podacima, prevazilazi sva očekivanja. Oni su zadužili sve nadležne organe da se dodatno angažuju i održe uspješan trend turističke sezone.

To se posebno odnosi na energetsku stabilnost, uredno snabdijevanje, ubrzanje procedura na graničnim prelazima, uz apsolutno poštovanje bezbjednosnih kriterijuma saopšteno je nakon sjednice.

Utvrđen je predlog zakona o energetici, kojim se ta oblast usaglašava sa direktivama EU i omogućava razvoj tržišta električne energije i stvaraju uslovi za razvoj tržišta gasa. Utvrđen je i predlog zakona o prekograničnoj razmjeni električne energije i prirodnog gasa.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *