Zakon o radu u Srbiji zaposlio 110.000 ljudi

Dodajte komentar

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je primjenom novog Zakona o radu, u proteklih godinu dana, u Srbiji povećan broj zaposlenih za 6,5 odsto.

To je jedan od najvažnijih efekata u primjeni tog zakonskog propisa, rekao je Vulin novinarima prilikom posjete somborskoj fabrici “Fiorano”, u kojoj je u proteklih godinu dana posao našlo 500 novih radnika, uglavnom žena.

Napominjući da je, prema statističkim podacima, prije godinu dana u zemlji bilo 1. 623.317 zaposlenih, dok ih je danas na evidenciji 1.734.585, Vulin je rekao da je zadovoljan tim povećanjem, koje je očigledan efekat primjene Zakona o radu.

On je naveo da je, zahvaljujući novim zakonskim ovlašćenjima inspekcije rada, zaposleno novih 6.478 radnika na osnovu rješenja te inspekcije, kao i to da “skoro potpuno iskorijenjeno” zapošljavanje na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju, gdje nisu plaćani doprinosi.

Zahvaljujući primjeni Zakona o radu, odnosno na osnovu rješenja odgovarajućih inspekcija, više od 3.500 ljudi je zaposleno po odgovarajućem ugovoru, čime je od nesavjesnih poslodavaca u državnu kasu unijeto 119 miliona dinara, kazao je Vulin.

“Primjenom novog Zakona o radu ne samo da nije došlo do masovnog otpuštanja radnika, kao što se govorilo, nego je zaposlenost povećana za 6,5 procenata”, naglasio je ministar i dodao da je u proteklih godinu dana potpisano 15 kolektivnih ugovora u javnom sektoru i još šest kod poslodavaca, čime je, tvrdi, zaštićen ogroman broj radnika.

Tim zakonom su prvi put u Srbiji uvedena jasna pravila o tome kako se zasniva radni odnos i kako se gubi radno mjesto, istakao je ministar naglasivši da nije bilo masovnih otpuštanja niti smanjivanja broja zaposlenih na neodređeno vrijeme.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *