Zagrebačka banka: Neto dobit pala 28,8%

Dodajte komentar

Zagrebačka banka d.d. u prvom je polugodištu ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 402 milijuna kuna(oko 53 miliona eura), što je za 163 miliona kuna ili za 28,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblje, a ostvareni rezultat pod uticajem je neto rezultata od trgovanja i viših troškova vrijednosnih usklađenja za neprihodujuće kredite, objavila je u četvrtak ta banka.

Iz banke su dodali da je ostvareni neto rezultat od trgovanja pod negativnim uticajem aprecijacije kursa švajcarskog franka u odnosu na kunu, te primjene izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim je za anuitete kredita u redovnoj otplati kurs franka prema kuni utvrđen na nivou od 6,39 kuna za franak, za razdoblje od jedne godine.

Poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvom polugodištu iznose 1,83 milijarde kuna te su u odnosu na isto razdoblje 2014. godine niži za 32 miliona kuna il 1,7 posto, prvenstveno pod uticajem ostvarenog neto gubitka od trgovanja, kaže se u izvještaju.

Neto prihod od kamata ostvaren je u iznosu od 1,33 milijarde kuna, što je 87 miliona kuna ili sedam posto više u odnosu na prvo polugodište 2014.

Neto prihod od provizija i naknada Zabe u prvom polugodištu iznosio je 446 miliona kuna ili 0,7 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Ukupni Zabini troškovi poslovanja u prvom polugodištu iznosili su 852 miliona kuna i u odnosu na prvo polugodište 2014. godine veći su za 35 miliona kuna ili za 4,3 posto.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezervisanja za gubitke iznosi 985 miliona kuna, što je 67 milion kuna ili 6,4 posto manje nego u prvom polugodištu godine prije.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *