Šta tradicionalne firme mogu naučiti od startupova?

Dodajte komentar

Živimo u vremenu inovativne ekonomije. Čak i kompanije sa dugogodišnjom tradicijom počinju preuzimati poslovne modele od startupova. Jedan od takvih inovacija je nVest Ventures.

Radi se o usluzi koja pomaže svojim korisnicima da upoznaju način rada svojih suparnika i tako unaprijede svoje poslovanje. Naravno, sve legalnim putem. Osim upoznavanja konkurencije, ovo su još neke inovacije koje bi trebali pomoći unapređenju vaše kompanije.

1. Budite uvijek na oprezu. Premda mušterije u pravilu poštuju brandove s tradicijom, porast skeptičnosti  prema institucijama, bankama, i velikim korporacijama kombinovan sa željom za kvalitetnim proizvodima manje cijene učinilo je kupce promjenjivim i nelojalnim. Zato budite spremni na brze promjene i na prilagođavanje novim trendovima.

2. Izgradite vojsku spremnu za implementaciju inovativnosti na način da angažujete ljude unutar kompanije.  Dajte odriješene ruke svojim zaposlenim, neka eksperimentišu. Uvedite kulturu konstantne inovacije.  Najinovativniji startupovi posluju baš tako.

3. Zaboravite prošlost. Razmišljate samo o budućnosti. Etablirane kompanije nemaju veliku mogućnost prostora za manevre i toliko slobode kao nezavisni startupovi, no to nikako ne bi trebalo da znači da ne bi trebali biti inovativni ili rizikovati s novom tehnologijom ili izumima budući da su baš oni generatori promjena i napretka, a time i profita.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *