Minusi berzanskih indeksa u Kini utiču na ostatak svijeta, cijene dionica padaju na svim svjetskim berzama

Dodajte komentar

Uticaj ogromnih jučerašnjih minusa na indeksima kineskih berzi, dalje usporavanje kineske ekonomije i analitičari koji predviđaju dalji pad, osjećao se juče na svim svjetskim tržištima dionica.

Na Wall Streetu cijene dionica padaju već peti dan zaredom, a negativni trendovi trgovanja koji su prošle nedjelje započeli objavom loših finansijskih rezultata najvećih tehnoloških kompanija nastavljaju se i ove nedjelje.

Minuse bilježe i azijske berze na kojima su cijene dionica na najnižem nivou u posljednje tri nedjelje. Ništa bolje nije ni u Evropi, gdje većina najvećih evropskih berzanskih indeksa bilježi minus od oko 1 posto.

Predviđa se dalji pad indeksa

Analitičari Bloomberga predviđaju da će cijene na kineskim berzama nastaviti da padaju i do 14 posto u nadolazećim nedjeljama. Tvrde da će nakon jučerašnjeg najgoreg dana za trgovanje u posljednjih osam godina te zabilježenog minusa od 8,5 posto, berzanski indeksi dodatno skliznuti s 3,725.56 na 3,200 bodova.

Zabrinutost investitora priliva se na američka berzanska tržišta, jer američke kompanije poput Appplea imaju dosta da izgube nastavi li se dalji raspad kineske ekonomije. Većina američkih tehnoloških kompanija posluje s Kinom, na primjer, proizvođači čipova za mobilne telefone, a s druge strane, smanjena potražnja znači i osjetni pad prodaje, pogotovo s obzirom da kinesko tržište za Apple predstavlja 16 posto od ukupne prodaje.

Wall Street je juče bilježio minuse, pa je tako Nasdaq pao za 1 posto, Dow Jones Industrial indeks bio je nanajnižem nivou od februara, a S&P 500 spao je za 0,58 posto i završio na 2,067.64 bodova. Dodatno, 480 dionica zabilježilo je najniže cijene u posljednjih 52 nedjelje trgovanja.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *