Euro skočio zbog reformi u Grčkoj

Dodajte komentar

Euro je jutros na azijskim berzama ojačao prema dolaru i jenu, nakon što je grčki parlament usvojio zakon o drugom setu reformi koje su nužne za pokretanje pregovora sa kreditorima o trećem paketu pomoći.

U Tokiju, jedinstvena evropska valuta je porasla na 1,0944 dolara i 135,67 jena, što je više u odnosu na jučerašnju vrijednost na Njujorškoj berzi od 1,0926 dolara i 135,44 jena, prenosi agencija Frans pres.

Dolar je jutros porastao na 124,06 jena sa ranijih 123,96 jena zbog visokih izgleda za skorim podizanjem referentne kamatne stope od strane američke centralne banke (Fed).

“Još uvjek nije jasno da li će podizanje kamatne stope biti u septembru ili decembru”, izjavio je izvršni direktor kompanije “icios Asset manager”, Micušige Akino.

Za nacrt zakona o reformama, glasalo je 230 od ukupno 298 poslanika grčkog parlamenta, a od 63 koji su bili protiv, 31 ih je bilo iz redova Sirize, dok je pet poslanika bilo uzdržano, javila je grčka agencija ANA.

Glasanje se smatralo ključnim testom za vlast premijera Aleksisa Ciprasa nakon što je bio primoran da rekonstruiše kabinet pošto se skoro petina njegovih poslanika pobunila u odvojenom glasanju za prvi set teških ekonomskih reformi koje zahtijevaju kreditori Atine u zamjenu sa pokretanje pregovora o trećem paketu pomoći vrijednom 86 milijardi eura.

Izvor: Kamatica, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *