Sunovrat nafte, ide opet ispod 50 dolara?

Dodajte komentar

Terminske cijene nafte su danas pale zbog jakog dolara i zabrinutosti u pogledu prekomernih globalnih zaliha.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi sedam centi na 50,82 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 57,05 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Dolar je tokom današnjeg trgovanja u Aziji ojačao prema japanskom jenu, dok je prema euru bio stabilan nakon što je krajem prošle sedmice porastao na tromjesečni maksimum prema evropskoj jedinstvenoj valuti.

Snažan dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cijena.

Pritisak na cijene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na medjunarodna tržišta.

Američka nafta WTI je prošle nedjelje pala za 4,0 odsto, a brent za 3,0 odsto, nakon što su Iran i šest zapadnih svjetskih sila postigli dogovor o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, u zamjenu za šta je Iranu obećano ukidanje ekonomskih sankcija, kao i povratak iranske nafte na medjunarodna tržišta.

Iran trenutno izvozi oko milion barela nafte dnevno, upola manje u odnosu na 2,2-2,3 miliona nafte koliko je prodavao prije uvodjenja sankcija sredinom 2012. godine.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *