Denkoviču koncesija na 30 godina

Dodajte komentar

Vlada je kupcu bazena crvenog mulja, firmi Politropus alternativ iz Tivta, dala koncesiju za korišćenje voda za pogonske i tehnološke potrebe sa izvorišta industrijska zona Kombinata aluminijuma na 30 godina.

Vlasnik Politropusa Ukrajinac Roman Denkovič dobio je koncesiju u količini od 350 litara po sekundi kako bi koristio vodu sa prostora bazena crvenog mulja i fabrike za Preradu aluminijuma.

Koncesiju je dobio pod uslovima da, kako se navodi u odluci Vlade objavljene u Službenom listu, blagovremeno pribavi vodnu saglasnost, te da koncesiju koristi u skladu sa pribavljenom vodnom dozvolom. Denkovič će morati da izgradi nove objekte na vodozahvatu, te da dimenzioniše obezbjeđenje vode u prostoru bazena crvenog mulja u količini od ZOOl/s i 50l/s na lokaciji fabrike Prerade.

Prije izgradnje objekata i postrojenja na vodozahvatu za pogonske i tehnološke potrebe, treba da riješi sve imovinsko-pravne obaveze predviđene zakonom, te da se u izgradnji objekata pridržava mjera za zaštitu životne sredine navedeno je u odluci Vlade.

Prije zaključenja ugovora o koncesiji, Denkovič je morao da dostavi Upravi za vode obezbjeđenje za valjano izvršenje ugovora na iznos od 10 hiljada eura.

Osim naknade za korišćenje voda od dva centa po kubiku iskorišćene vode, Denkovič plaća i posebnu naknadu za sticanje vodnog prava po osnovu dodijeljene koncesije od 3,3 odsto po kubiku iskorišćene vode.

Koncesiona naknada se obračunava množenjem količine sa visinom naknade za korišćenje voda (dva centa po kubiku) i visinom naknade za sticanje vodnog prava (3,3 odsto po kubiku) piše u ugovoru o koncesiji.

Denkovič, koji je kupio bazene crvenog mulja za 450 hiljada eura, i fabriku prerade za 1,9 miliona eura, upravlja svim komercijalnim rizicima, kao što su rizik projektovanja, izgradnje, prekoračenja troškova, prodaje, prihoda i rizik po okruženje.

Nakon isteka perioda na koji se koncesija daje i u drugim slučajevima raskida koncesije, koncesionar nema pravo na naknadu štete, odnosno troškova za izvršene radove i uložena sredstva navedeno je u ugovoru.

Denkovič je tražio od Vlade i Glavnog grada da mu daju zemljište od fabrike Prerade do magistrale kako bi mogao da izgradi veliku fabriku, poveća proizvodnju i broj radnika. On planira da u Preradi prerađuje željezo koje bi izvlačio iz bazena crvenog mulja i da od njega pravi tri vrste građevinskog materijala. Za skladište je dobio dozvole, nakon čega ide zahtjev za dozvolu za izgradnju fabrike. Gradnja fabrike bi, kako je kazao, trajala četiri godine, a koštala bi 50 miliona eura. On se ugovorom o kupovini imovine Prerade obavezao da će zapošljavati minimum 300 radnika.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *