Želite savršen CV? Evo u kojem fontu treba da ga napišete

Dodajte komentar

Prvo i osnovno, font u kojem je CV pisan je veoma bitan. Najčešće se za pisanje radne biografije upotrebljava veličina fonta 12 – jer je najlakše čitljiva. Ovo je top 5 fontova koji su najbolji za pisanje CV

Times New Roman je standardni font za pisanje svih dokumenata jer govori poslodavcu da ste pouzdani. Još jedna prednost za ovaj font je to što na jednu stranicu stane više riječi nego upotrebom svih ostalih fontova.

Arial je drugi najčešći font koji se koristi za pisanje CV-a. Poslodavcu govori da ste moderni, ali i da znate da postoje i drugi profesionalni fontovi osim Times New Romana. Nedostata je to što zauzima više prostora na jednoj stranici nego što to čini TNR.

Calibri je font koji se lako čita. Zauzima više mjesta na stranici od TNR-a, ali manje od Ariala. Ovaj font je i standardni font Microsoft Worda pa na neki način pokazuje vašu profesionalnost.

Helvetica je dobar font za pisanje CV-a kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva, završenih škola, edukacija, certifikata i slično. Zašto? Iz jednostavnog razloga što zauzima više mjesta – više od TNR i Calibri, pa popunjava praznine koje bi nastale na papiru kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva.

Baskerville nije toliko poznat, ali dobar font za pisanje radne biografije. Zauzima jednaku količinu mjesta na stranici kao TNR.

Kada boldovati u CV-u?

Da li ste znali da poslodavci utroše prosječno oko 6 sekundi na čitanje vaše radne biografije? Ako imate CV na jednoj ili dvije stranice, morate istaći informacije koje oni gledaju u tih 6 sekundi. Koje su to informacije i kako ih istaći, pitate se? Najlakši način je upotrebom opcije bold. Informacije koje biste trebali boldovati u CV-u su:

  • Vaše ime
  • Nazive poglavlja (radno iskustvo, obrazovanje i sl.)
  • Pozicije u predhodnim firmama
  • Datume zaposlenja (početak i kraj rada)
  • Imena i lokacije prethodnih poslodavaca
  • Vaše ime u zaglavlju druge stranice biografije (ako postoji)
  • Titule koje ste stekli obrazovanjem i datumi trajanja obrazovanja
  • Imena obrazovanih ustanova i njihove lokacije
  • Nemojte boldovati detaljnije informacije u biografiji
  • Ako ste privukli pažnju poslodavca, zadržaće se na vašem CV-u duže od 6 sekundi i sam će pogledati detaljnije informacije koje ga zanimaju.

 

Wendi Weiner, pisac za radne biografije, rekla je za Bussines News Daily da potencijalni poslodavac gleda CV samo nekoliko sekundi i upravo zbog toga je važno odabrati font koji će privući pažnju i dodala je da “CV treba biti sofisticiran u dizajnu s jasnim zaglavljima “.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *