6 ključnih poteza koje EU mora napraviti do idućeg vikenda da izbjegne katastrofu u eurozoni

Dodajte komentar

Nakon što su Grci na referendumu s više od 60 posto glasova odbacili uslove koje su Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka postavili za nastavak finansijske pomoći zemlji, Evropsku uniju čeka teška nedjelja.

Grčki premijer Aleksis Cipras može nastaviti pregovore s potpuno novom pozicijom i jakim legitimitetom koji mu da je ishod referenduma, ili može da odluči da će napustiti eurozonu. Oba scenarija za EU su noćna mora i nemaju puno vremena za razvijanje plana kojim bi spriječili vjerovatno katastrofalne posljedice grčkog izlaska iz eura. Atmosfera je loša, povjerenja nema, grčke banke u ponedjeljak ujutro još su bile zatvorene i zemlja je ušla u vrlo neizvjesno razdoblje. Evo što bi se iduće trebalo događati oko Grčke.

1. Merkel i Hollande danas moraju smisliti novi plan

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande u ponedjeljak se u 18.30 sastaju u Parizu kako bi “zajednički procijenili situaciju nakon grčkog referenduma i nastavak francusko-njemačke bliske saradnje na tom pitanju”. Moraju, ukratko, napraviti novi plan za Grčku i pripremiti  izvanredni samit eurozone sazvan za utorak.

Sinoć, nakon što su Grci na referendumu odbili uslove kreditora za nastavak finansijske pomoći zemlji, čuli su se telefonom i zaključili da “odluku grčkog naroda treba poštovati”.

2. EU će čekati da Cipras nešto predloži

Članice eurozone navodno su spremne da čekaju da Grčka da predloge koji bi spriječili njen izlazak iz eura, potvrdili su za Bloomberg stručnjaci za krizne strategije.

Iako su u službenim izjavama pokazali respekt prema demokratskoj instituciji referenduma, EU funkcioneri, tvrde izvori, nemaju nikakve volje da nastave da pregovaraju s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.  Prepuštaju idući korak njemu, traže da kaže kako će riješiti neizvjesnost koja slijedi nakon grčkog odbijanja uslove i finansijske pomoći Evropske komisije, MMF-a i Evropske centralne banke.

3. Moraju spriječiti pad eura

Finski premijer Juha Sipila rekao je da grčka vlada sada drugim članicama eura mora reći kako misli da stabilizuje zemlju i riješi njene probleme.  Euro je u ponedjeljak na početku trgovanja pao, Evropska unija priprema cijelu sedmicu hitnih sastanaka u pokušaju da uspostavi kontrolu u najvećoj krizi u istoriji zajedničke valute.

4. Juncker mora smekšati ECB i Eurogrupu

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u ponedjeljak će održati telefonski sastanak s predsjednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem i Jeroenom Dijsselbloemom, koji predvodi Eurogrupu, ministre finansija eurozone. “Rezultati su vrlo nepovoljni za budućnost Grčke” rekao je Dijsselbloem, “Za oporavak grčke ekonomije teške mjere i reforme su neizbježne. Čekamo inicijativu grčkih vlasti.” Juncker je uoči referenduma najavio da će odbijanje uslova “bitno oslabiti grčku pregovaračku poziciju.”

5. ECB mora da odluči o pomoći grčkim bankama

Upravni odbor ECB-a takođe će u ponedjeljak odlučivati šta će s grčkim bankama koje zavise od njihovih pozajmicama. Iako se nastavak opasno kosi s propisima o Hitnoj pomoći likvidnosti, Evropska centralna banka spremna je da nastavi kreditirati grčke banke, ako dobije pozitivan politički signal iz EU, Mario Draghi ne smije napraviti ništa što bi bilo destruktivno za pregovore ili omogućilo Ciprasu da ucjenjuje EU.

6. Premijeri EU moraju da smire domaće političare

Predsjednica odbora za finansije Bundestaga Ingrid Arndt-Brauer uoči referenduma je izjavila da u slučaju da Grci prihvate uslove za pomoć, očekuje sastanak odbora u utorak, a u slučaju odbijanja, najavila, bilo kakva rasprava o daljoj pomoći je isključena. Što znači da će Angela Merkel, poput Holanda i ostalih lidera EU, imati dodatnog posla kod kuće odluče li se na ustupke Grčkoj kako bi očuvali integritet eura i Evropske unije.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *