Aviokompanije putnicima duguju 10 milijardi dolara odšteta, a ovaj servis izračunaće na šta imate pravo

Dodajte komentar

Od kašnjena letova do otkazivanja, prebukiranih aviona, dvostrukih rezervacija, zagubljenog prtljaga do naprosto loše usluge, avio kompanije godišnje na neki način oštete 26 miliona putnika. Više od 8 miliona među njima ima pravo na neku vrstu odštete, ali samo ih 2 posto uspije to i izboriti. Tu je mjesto na tržištu za sebe vidio AirHelp, servis za ostvarivanje odšteta od avio kompanija.

“Kad avio kompanija kaže žao nam je, uzrok je loše vrijeme to mora i dokazati” objasnio je u CNN-ovoj priči o tom servisu njegov suosnivač Nicolas Michaelsen. Kad je let prebukiran, na primjer, mnogi putnici prihvate vaučere od kompanija, ali ne znaju da imaju pravo i na više.

Startup je nastao u Y Combinatoru

AirHelp je potpuno automatizovan sistem koji analizira vrijednost odštete na temelju analize podataka o svemu vezanom uz sporni let, od gustoće saobraćaja i istorije poslovanja avio kompanije do podataka s kontrole leta. Korisnici u aplikaciju unesu osnovne informacije o letu i AirHelp pokaže na što sve imaju pravo ako im avio kompanija duguje novac.

Servis je 2013. pokrenut u Kopenhagenu i danas radi u 17 zemalja. Korisnici u prosjeku dobijaju 450 dolara po odštetnom zahtjevu, 25 posto provizije ide AirHelpu. Procedura naplate odštete traje od 4 do 1o nedelja. Ponekad, kažu osnivači, dobiju  novac za dva minuta, a nekad moraju na sud sa avio kompanijom.  Startup je nastao u programu jednog od najjačih svjetskih seed fondova Y Combinator, u timu danas imaju 15 advokata i zapošljavaju 70 ljudi. Kad otvore posao u novoj zemlji, prve zahtjeve daju  na sud da dokažu da su ozbiljni. Nakon toga ih, kaže, kompanije više poštuju.

Aviokompanije mogu uštedjeti 324 miliona dolara

Putnici nisu jedini koji se naplaćuju, AirHelp ima i uslugu za avio kompanije, koje AirHelpu plaćaju procjene odštetnih zahtjeva i tako uštede 324 miliona dolara godišnje. Kompanije obrađuju zahtjeve na tradicionalni način, što im uzima vrijeme i novac a još više gube na kamatama koje se gomilaju kad se kasni s rješavanjem zahtjeva. AirHelp procjenjuje da je u aviokompanijama u ovom trenutku 10 milijardi vrijednosti neriješenih odštetnih zahtjeva od zadnje tri godine. Najviše ih gomila Ryan Air, a prema podacima AirHelpa najkorektnija prema putnicima je kompanija Jet Blue.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *