Ovo je deset najslabijih ekonomija svijeta

Dodajte komentar

Najgora ekonomija, prema Bloomberu je Ukrajinska koja će zabilježiti najveći pad BDP-a od čak 4 posto, dok se na drugom mjestu nalazi Rusija s padom od 3,5 posto. Ukrajinska ekonomija pogođena je ratom na istoku zemlje, dok Rusija trpi zbog zapadnih sankcija i niskih cijena nafte.

Slijede Brazil i Argentina čije su ekonomije su pod pristiskom zbog snažne inflacije i visoke nezaposlenosti. Brazilska ekonomija ove će se godine, prema procjenama, smanjiti za 1,6 posto, dok će Argentiza imati pad od 1,5 posto.

Među deset najslabijih ekonomija našla se i Švajcarska koja je pogođena snažnim rastom kursa franka te će njihov BDP porasti za samo 0,1 posto.

Hrvatska je na šestom mjestu s rastom od 0,2 posto, dok se za Srbiju, prema Bloombergovom istraživanju očekuje rast od 0,5 posto.

Grčka, koja je ove nedjelje završila u bankrotu nakon što je propustila uplatu 1,6 milijardi eura dospjelih obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu ove godine trebala bi da ima rast ekonomije od 0,9 posto.

Na posljednjem mjestu deset “najsporijih” je Italija, koja se već duže vrijeme bori kako bi probudila uspavanu ekonomiju, a prema procjenama ove bi godine trebala imati rast od 1,1 posto.

Sa druge strane, od evropskih zemalja najveći rast imaće Irska čija bi ekonomija trebalo da poraste za 4,5 posto, a slijedi Poljska s porastom od 4 posto. Češka i slovačka imaće rast od 3 odnosno 2,9 posto.

Izvor: Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *